Belföld

Lánczi Tamás szerint számítani lehet rá, hogy az EU eljárást indít Magyarországgal szemben a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. A tavaly decemberben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény nyomán felálló hivatal vezetője elmondta:

Számítani lehet arra is, hogy az Európai Unió eljárást fog indítani tágabb értelemben a magyar szuverenitás, azon belül elsősorban a Szuverenitásvédelmi Hivatal és az intézményt létrehozó törvény miatt Magyarországgal szemben.

„De ilyen a boksz” – tette hozzá.

Lánczi szerint a törvény egyértelműen fogalmaz a Szuverenitásvédelmi Hivatal feladatáról. Mint mondta, a szervezet „alapvetően feltár, vizsgál és kutat”, „feltérképezi, hogy hol sérül vagy hol sérülékeny a magyar szuverenitás”. Lánczi, akinek a kinevezése hat évre szól, saját feladatáról elmondta: azért fog dolgozni, hogy „Magyarország a nagy geopolitikai átalakulások közepette is megőrizhesse szuverenitását”, de azt elismerte, hogy hivatalának nincs szankcionálási jogköre, ahogy nyomozást sem folytathat. Hozzátette, hogy hivatala együttműködhet a titkosszolgálattal, rendőrséggel vagy ügyészséggel és kérhet tőlük információkat is.

A legfontosabb eszközünk és fegyverünk a nyilvánosság

– mondta a magyar szuverenitás fölött havi ötmillió forintos fizetésért őrködő Lánczi, majd ráfordult a közelgő EP- és önkormányzati választásokra. Lánczi szerint jogos választói igény az, hogy kiderüljön, milyen finanszírozás áll a politikai szereplők mögött. Az ígéri, júniusig elkészítenek egy módszertant, amellyel monitorozzák a választás tisztaságát.

Arra kérdésre, hogy választási kampányok között, mivel fog foglalkozni a hivatal, Lánczi úgy felelt, a magyar szuverenitást nem csak a választásokon kell megvédeni. A szuverenitásnak szerinte több aspektusa is van.

Ezek közé tartozik a gazdasági, a politikai, valamint a kulturális aspektus. Továbbá ott van még a média kérdésköre is. Ezekben a dimenziókban is kutatásokat és vizsgálatokat fogunk végezni, hogy ezeken a területeken milyen mértékben érvényesül a magyar szuverenitás

– mondta Lánczi, aki korábban a Figyelő főszerkesztőjeként listázott halott tudósokat:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik