Belföld

Bíróság előtt a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélye

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A helyi civilek szerint a hatóság azt jogsértően adta ki.

Bíróságon támadta meg a Göd-ÉRT Egyesület a gödi Samsung-gyár december elején kiadott környezethasználati engedélyét. A civil szervezet szerint az akkumulátorgyár működése sem a hazai jogszabályoknak, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg, írja az Átlátszó, amelynek munkatársa tagja az egyesületnek. A kereset egyik hangsúlyos pontja, hogy a környezetvédelmi hatóság nem kötötte az engedély kiadását az évek óta gondot okozó zajszennyezés megszüntetéséhez, noha azt egy hatósági mérési jegyzőkönyv is igazolt, a szakértő meg is állapította, hogy „a létesítmény a vonatkozó előírásoknak nem felel meg.”

A civilek szerint a hazai jogszabályok és az Európai Parlament és a Tanács ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU irányelve alapján a Samsung-gyár tevékenysége addig nem engedélyezhető, míg a zajhatárértékeket nem tartja be. Az engedély kiadásakor a kormányhivatal megengedő volt a levegő- és vízszennyezés, a gyárban keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is. Minden esetben elegendőnek tartotta, ha a cég nem a jövőben gondoskodik a környezetvédelmi problémák kezeléséről, ám az előírt határidőket is „rugalmasan” kezeli. A Samsungnak január 8-ára zajtérképet kellett volna benyújtania, ám kérésére a hatóság a határidőt február 15-ére módosította.

A Göd-ért Egyesület szerint a hatóság nem vizsgálta a tervezett, napi több mint 20 000 köbméter vízkivétel felszíni vizekre gyakorolt hatását, a beruházás felszín alatti vizekre gyakorolt hatását, amit az EU Víz Keretirányelve is előír. A civilek keresetükben azt indítványozza, hogy a tisztázatlan kérdések miatt a bíróság írja elő egy független igazságügyi környezetvédelmi szakértő szakvélemény benyújtását és a jogvita idejére függessze fel a Samsung-gyár   környezethasználatát. (Korábban Vadai Ágnes legfőbb ügyészhez intézett írásbeli kérdése alapján nyomozás indult az öt évig  környezethasználati engedély nélkül működő gyár ügyében, ám a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.)

A portál idézi Jávor Benedeket (Párbeszéd), aki a minap közösségi oldalán írt arról, hogy a gödi Samsungot ellátó, Mészáros Lőrinc cége által épített, várhatóan év végére elkészülő vízvezeték kapacitása 24.000 m3/nap. Ezt korábban a Samsung SDI igényeivel indokolták, ám a cég a tavalyi környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásban azt állította, vízfelhasználása a fejlesztés teljes megvalósulása után sem haladja meg a 7500 m3/napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik