Belföld

A gödi akkugyár tíz évre megkapta a környezethasználati engedélyt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

December elsején zárult az a környezetvédelmi eljárás, melyben a kormányhivatal a gödi Samsung-gyár működését vizsgálta. Az ezt lezáró határozat alapján az Átlátszó azt írta, hogy

a gyár 2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott.

A hatóság még szeptemberben rendelt el teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást a gödi akkugyár ügyében, miután a beruházás területén megépülő második gyár nagy teljesítményű hőtermelő kazánjainak üzembe helyezése előtt a Samsung nem szerezte meg a kötelező környezethasználati engedélyt. A Pest Vármegyei Kormányhivatal ugyanakkor már egy júniusi határozatában is kimondta, hogy a gödi gyár a megfelelő papírok nélkül „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat”.

A cikkben kiemelték, hogy a gyár évek óta nem tartja be az előírt zajhatár-értékeket, valamint talaj- és vízszennyezést ellenőrző monitoring-kútjai sem működnek.

Ami a zajproblémát illeti: több mint nyolcvan zajkeltő forrásból kettőnek az éjszakai működését ugyan felfüggesztették, a zaj azonban a gödiek tapasztalata szerint egyáltalán nem csökkent – a gyár pedig továbbra is éjjel-nappal üzemelhet. A kormányhivatal döntése szerint elegendő, ha a Samsung Zrt. a jövőben teljesíti a szabályszerű működésre vonatkozó feltételeket – írták.

A hónapokig tartó eljárás során a környezetvédelmi hatóság a lap cikke szerint a Samsung Zrt. által benyújtott adatokat és a jövőbeli, szabályosabb működésre tett ígéreteit vette figyelembe. Bár a hatóság újabb zajcsökkentésekre kötelezte a Samsung Zrt.-t, a dokumentumban azt is hozzátették, hogy a jövőbeli fejlesztések miatt a későbbiekben várhatóan újabb intézkedésekre lesz szükség. A lap a kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya megállapítását idézve azt írja:

A korábbi zajcsökkentő intézkedések nem érték el a kívánt célt, mert a határérték túllépés továbbra is fennáll, mely az érintett ingatlanok lakóinál egészségkárosodást eredményezhet.

Az évek óta tartó folyamatos zajszennyezés mellett a gyárban használt több ezer tonna szerves oldószer és ennek a gödi kutakban kimutatott jelenléte szintén indokolttá tette, hogy a kormányhivatal felülvizsgálja a gyár működését. A talaj- és vízszennyezés ellenőrzésére való monitoring kutak létesítését a hatóság az engedély kiadásáról szóló határozat szerint szintén előírta, ám ezek engedélyeit elegendő a jövőben megszereznie a Samsungnak – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik