Belföld

Az LMP felszólította Karácsony Gergelyt, vonja vissza a járatritkításokat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Azonnal. Korábban ugyanezt mondta Vitézy Dávid is.

Azonnali hatállyal vonja vissza Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi közlekedést érintő járatritkításokat, és hívja egyeztetésre az érintett városrészek vezetőit. Ezt mondta az LMP szóvivője vasárnap online sajtótájékoztatóján, amiről a távirati iroda számolt be.  Gál József emlékeztetett: Karácsony Gergely 43 busz-, 4 villamos- és 6 trolibuszjárat menetrendjét ritkította, a kerületi polgármesterek és a budapestiek megkérdezése nélkül. Ezt elfogadhatatlannak nevezte.

Közölte, az LMP-Magyarország Zöld Pártja kikéri a Budapesti Közösségi Központtól (BKK) a járatritkítások alapjául szolgáló méréseket és elemzéseket. Kezdeményezik azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága hallgassa meg a BKK és a főváros vezetését. Delidézte, hogy Budapest jelenlegi vezetése 2019-ben klímavészhelyzetet hirdetett, amit  nem járatritkítással, hanem a közösségi közlekedés minél vonzóbbá tételével lehet kezelni.

Az LMP szóvivője szerint a járatritkítások miatt sokan elfordulnak a klímabarát közösségi közlekedéstől, és helyette az autózást választják.
Ahogyan a kormány a vasúti mellékvonalak bezárásával, úgy a főváros ezzel a lépéssel távolodik mindinkább a zöldpolitikától. Gál József arra buzdított, hogy aki nem ért egyet a járatritkításokkal, írja alá a petíciójukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik