Belföld

Ungár Péter a budapesti ellenzéki összefogásról: Valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön

Az LMP meg kívánja mutatni, hogy van másik politikai ajánlat Budapest irányítására, ehhez olyan jelöltet keres, akiről nem a párthovatartozása „ugrik” az embereknek – erről Ungár Péter társelnök beszélt az LMP Budapest kongresszusán szombaton.

Az MTI szemléje szerint Ungár arról beszélt, olyan jelöltet keresnek, aki Budapestre kér felhatalmazást, aki annak a hatvan százaléknak az érdekét képviseli, akik a közösségi közlekedést használják és képes egy ciklusnál tovább gondolkodni. Aki a közösségi közlekedést bővíteni és nem ritkítani akarja, aki tudja, minden fejlesztés, ami zöld az jó.

Mint ismert az LMP Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány egykori közlekedésért felelős államtitkárát kérte fel főpolgármester-jelöltjének a 2024-es önkormányzati választásokra. A közlekedési szakértő, aki 2010-től négy éven át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója volt Tarlós István főpolgármester alatt, még nem döntött az indulásról, de azt elismerte, hogy vannak budapesti ambíciói.

Ungár kijelentette:

nem fognak olyan főpolgármester-jelöltet támogatni, akinek nincs tartalmi állítása.

Úgy fogalmazott: egyelőre nem nevez meg senkit, mert „nem a gombhoz varrják a kabátot”, és a „várakozásnak is megvan az öröme”.

Kitért arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikájában nem az számít, hogy mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozataként beállítani.

Az, aki az önkormányzati választás előtt pár hónappal arról beszél, hogy milyen államformára van szükség Magyarországon és köztársaságpártinak hívja az ellenzéki kollégáit, az nem biztos, hogy városvezetésre készül, hanem talán arra, hogy 2026-ban újra megmérettesse magát

– szúrt oda Ungár.

A budapesti ellenzéki közös listaállításról azt mondta, a tárgyalásokat élő ember nem tudja követni. „Mindenki el akarja játszani, hogy nagyon akarja, de valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön” – mondta a budapesti ellenzéki összefogásról.

A többi ellenzéki pártot bírálva úgy fogalmazott: nem jelent megújulást az, ha az MTVA-székházban való alvást kordonbontásra cserélik, vagy mint a Momentum, néha rádöbbennek arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet.

A fővárosi választási szabályok decemberi módosítása zavart okozott az ellenzékben. Hiába győztek Budapesten 2019-ben, most olyan kavarodás tapasztalható a pártok soraiban, hogy egyelőre az is megjósolhatatlan, milyen felállásban indulnak el júniusban.

Kapcsolódó
Orbánék úgy megkavarták a kártyákat, hogy Karácsony sem találja a gyeplőt az elszabadult ellenzéken
A fővárosi választási szabályok módosítása zavart okozott az ellenzékben: egyelőre az is megjósolhatatlan, milyen felállásban indulnak el júniusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik