Belföld

Kézen fogva sétált Orbán Viktor és a vietnámi miniszterelnök

MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher
MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher

„Mi tiszteljük a vendégeink kultúráját és szokásait”

Ezt válaszolta az RTL-nek a miniszterelnök sajtófőnöke arra kérdésre, hogy miért sétált kézen fogva Orbán Viktor a vietnámi kormányfővel. „Ez egy Vietnámban bevett szokás, ami a bizalomról és a nyitottságról tanúskodik” – magyarázta a híradónak Havasi Bertalan.

Kézen fogva sétált Orbán Viktor Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, amikor a magyar kormányfő Budapesten fogadta vietnámi kollégáját, szúrta ki a VTV4 vietnámi televízió videófelvételein a Telex.

A videón az európai szemmel szokatlan jelenet 5:44-től látható.

Ázsiában nem számít különlegesnek, ha azonos neműek kézen fogva sétálnak. A lap szerint Vietnámban kézen fogni valakit a szeretet általános megnyilvánulásának számít, és teljesen elfogadott, ha barátok így mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

A múltban többször előfordult, hogy kézen fogva sétáltak vietnámi politikusok más országok vezetőivel. Az előző vietnámi miniszterelnök 2017-ban szintén kézen fogta Justin Trudeau kanadai kormányfőt.

Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádió-interjújában elmondta: mindegyik elemzésben azt látja, hogy Vietnám a leggyorsabban fejlődő tíz ország között van. Szerinte a velük való együttműködésben nagy gazdasági potenciál van. „Az úgy világrendben kialakuló kapcsolatrendszerünknek ez egy fontos eleme lesz” – összegezte.

Kapcsolódó
Orbán: Példátlan módon fejlődik Vietnám
Az „új világgazdasági rendszerben” óriási lehetőséget lát – közölte, miután találkozott a vietnámi miniszterelnökkel a Karmelitában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik