Belföld

Meglepő fordulat a miniszterelnökségi tenderen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Csak 120 milliós megbízást nyert Mészáros Lőrinc ügyvédjének irodája.

A Miniszterelnökség közbeszerzési szakértői tanácsadásra kiírt tenderén indult Mészáros Lőrinc ügyvédjének irodája is, ám a napokban közzétett eredmény szerint egy fiatal cég ötből négyszer olcsóbb ajánlatot adott. 350 millió forintnyi megbízást kapott, míg Kertész József Tamás ügyvédi irodájának meg kellett elégednie 120 millióval, írja az Átlátszó.

A portál meglepőnek tartja az eredményt. Nagy versenyben mind a négy esetben a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda adta a második legolcsóbb ajánlatot. Az elsőt a budapesti EQUIS VIRIS Fejlesztési Tanácsadó Kft., amely nem rendelkezik nagy múlttal, 2020-ban alapították. Első évi 8,9 millió forintos bevételét, 97,6 milliós követte. 2022-ben 91,3 milliós forgalmat bonyolítottak. Azt egyelőre nem tudni, végül ki és milyen értékű feladatot végezhet el, de az Átlátszó szakértője szerint a tender jó példája lehet annak, hogy a NER-cégekkel szemben is van értelme elindulni.

A tender miatt korábban az Integritás Hatóság a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, de mivel nem uniós forrásokból fizetik a szakértőket, nem volt lehetősége jogorvoslati eljárást kérni. Vadai Ágnes (DK) rákérdezett Polt Péternél, szerinte minden rendben volt-e kiírással, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, a kérdést továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. Az Átlátszó megtudta: a BRFK a feljelentést 2023. december 21-én bűncselekmény hiányában elutasította.

A Miniszterelnökség azokat a szakértőket kereste, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálják – többek között az uniós források felhasználásánál. A kormány közbeszerzésekért felelős tagja egyébként éppen Gulyás Gergely, az általa vezetett Miniszterelnökségen külön helyettes államtitkár felügyeli a közbeszerzést.

Frissítünk!

Helyreigazítást közölt az MTI az Átlátszóval kapcsolatos valótlan híresztelések miatt

Magyar Távirati Iroda (MTI) elismerte, valótlanságokat állított, amikor egy éve tudósított a Békemeneteket szervező CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról. A 2023. január 12-én CÖF-CÖKA: milliókat kapnak külföldről az Átlátszó újságírói címmel kiadott készült tudósításukban valótlanul híresztelték, hogy

– az atlatszo.hu Kft. és az Átlátszónet Alapítvány külföldi támogatásának mértéke lényegesen meghaladja a belföldit;
továbbá valótlanul híresztelték, hogy
– a két szervezet a Benevity platformon keresztül 90 millió forintos támogatást kap. A helyreigazítást a hirado.hu is közölte, miután átvette az MTI tudósítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik