Gazdaság

Feljelentésként értékelte Polt Péter a miniszterelnökségi tendert firtató kérdést

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az ügyet a rendőrségnek kell majd elbírálnia.

Feljelentésként értékelte, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbította Polt Péter a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdését arról, hogy a legfőbb ügyész szerint minden rendben volt-e a Miniszterelnökség közbeszerzésének kiírásával kapcsolatban. Az ügyet így a rendőrségnek kell elbírálnia.

Vadai Ágnes előzőleg felidézte az Átlátszó cikkeit, amelyek lényege szerint a Miniszterelnökség jogsértőnek tűnő közbeszerzéssel keresett közbeszerzési szakértőket, ám végül visszavonták a 470 millió forintos tendert. Augusztus végén új eljárás indult, ugyanolyan feltételekkel, ami már az Integritás Hatóságnak is szemet szúrt, a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért, hiába.

Az eljárást megszüntették arra hivatkozva, hogy

a hivatalbóli kezdeményező nem európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzési eljárással szemben nyújtotta be hivatalbóli kezdeményezését, melynek okán hiányzik a hivatalbóli kezdeményezés előterjesztéséhez szükséges kezdeményezési jogosultsága.

Vagyis, mivel nem uniós forrásokból fizetnék a szakértőket, az Integritás Hatóságnak nincs lehetősége jogorvoslati eljárást kérni, írta az Átlátszó. A Miniszterelnökség azokat a szakértőket kereste, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálták volna – többek között az uniós források felhasználásánál. A kormány közbeszerzésekért felelős tagja egyébként éppen Gulyás Gergely, az általa vezetett Miniszterelnökségen külön helyettes államtitkár felügyeli a közbeszerzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik