Belföld

Ferencváros főtanácsadója lesz a Corvinusról kirúgott docens

„Az új évtől Ádám Zoltán, a Corvinusról kirúgott egyetemi docens főtanácsadóként segíti a munkámat” – jelentette be Facebookon hétfő este Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Ádám Gegesy Ferencet, a kerületet a rendszerváltástól 2010-ig vezető polgármestert váltja a poszton.

A Budapesti Corvinus Egyetem október 24-én azonnali hatállyal elbocsátotta Ádám Zoltánt. Ő volt az az oktató, aki ellen múlt év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett, miután egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. Az első vizsgálatok még neki adtak igazat, végül kirúgták.

Az utóbbi években Ádámnak és szerzőtársainak több olyan cikke jelent meg, amelyekben az intézményi közgazdaságtan eszközeivel elemzi az általa „autokratikus populizmusként” definiált hazai rendszer politikai gazdaságtanát, a hatalom központosítását és a hatalom feletti korlátok leépítésének folyamatát.

A kirúgás után Ádám munkaügyi pert indított, a diákok pedig többször is tüntettek, hogy a docenst vegyék vissza.

A Corvinus rektora egy interjúban azt mondta, az Ádám által kirobbantott vizsgabotrány odáig vezetett, hogy MOL-os szülők gyerekeit zaklatták az egyetemen, illetve hogy több részletről nem számolt be a sajtó. Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató, a Corvinus kuratóriumának elnöke korábban megjegyezte, hogy szerinte, a botrány politikailag motivált volt, később pedig azt mondta Ádám visszavételéről: ez egy munkáltatói jogkör, a munkáltató pedig az egyetem. (via 444.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik