Belföld

Furcsának találja egy szülész-nőgyógyász, hogy egymás után két kismama is meghalt Nyíregyházán

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Nagyon furcsa, hogy egymás után két Nyíregyházán szülő kismama is meghalt, erről beszélt egy szülész-nőgyógyász szakorvos az RTL Híradónak.

Lakatos Kornél szerint extrém ritkán fordulnak elő hasonló esetek.

Nagyon furcsa, hogy ez a két eset egymásután történt. Visszaemlékezve, az elmúlt 10 évből talán 3-4-szer láttam ilyet

– fogalmazott.

Ismertette: Magyarországon a leggyakoribb oka annak, hogy egy kismama életét veszti a szüléskor és a szülés utáni időszakban, a vérzés, még így is extrém ritka.

Az RTL Híradónak általánosságban nyilatkozó szülész-nőgyógyász azt mondta, véralvadási zavar nélkül is előfordulhat szülés utáni vérzés. Erre azok a kismamák hajlamosabbak, akik nem először szülnek, vagy akiknek a szokásosnál több a magzatvizük.

A szakorvos hozzátette: van, hogy trombózis okozza egy kismama halálát.

Nincsen hivatalos utasítás, hogy ilyenkor gyermekágyban kell-e adni olyan gyógyszert, ami a trombózist megelőzi. Több magyarországi kórházban császármetszés után adunk vérhígítót, olyan gyógyszert, ami a trombózist meggátolja

– magyarázta Lakatos Kornél.

Mint ismert, a novemberben elhunyt két kismamával kapcsolatban a kórház azt közölte: nincs összefüggés a két eset között. Azt állítják, mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik