Belföld

Évekkel súlyosabb büntetést kértek Agócs Jánosra, az ORÖ volt elnökére

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Évekkel súlyosabb büntetést kért a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség Agócs Jánosra, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökére. Az első fokon négy év börtönre ítélt férfi 2019 és 2023 között volt az ÖRO elnöke.

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az esettel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség középmértéket célzó büntetést kért a férfire. Ez ebben az ügyben hét év.

Az 54 éves férfival szembe 2023 februárjában emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. A Fővárosi Törvényszék 2023. november 29-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a terheltet bűnösnek mondta ki korrupciós bűncselekményekben, és halmazati büntetésül négy év börtönre és 260 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

 A férfit 2019-ben választották az Országos Roma Önkormányzat elnökévé. 2022 tavaszán elhatározta, hogy tisztségéről lemondana, azonban elnöki beosztását áruba bocsátotta. 2022 augusztusának elején az ORÖ budapesti székházában a nemzetiségi önkormányzat taggyűlésének egyik tagját azzal az ajánlattal kereste meg, hogy amennyiben fizet neki 30 millió forintot, elnöki tisztségéről lemond, és elősegíti, hogy képviselőtársát válasszák meg utódjául. A nemzetiségi képviselő a vádlott ajánlatát elutasította.

Agócs azonban nem tett le korrupciós szándékáról, ezért 2022. augusztus 11-én egy másik közgyűlési tagot is megkeresett, és neki is felajánlotta, hogy a már említett összeg ellenében lemond az elnöki tisztéről, és segítséget nyújt abban, hogy új elnökké válasszák képviselőtársát.

Agócs ajánlatát a nemzetiségi képviselőtársa látszólag elfogadta, majd értesítette a nyomozó ügyészséget; a vádlottat végül 2022. augusztus 31-én Kecskeméten a pénz egy részének átvétele közben fogták el. A közlemény szerint az elsőfokú ítélet ellen az ügyész magasabb tartamú szabadságvesztés, felemelt összegű pénzbüntetés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője enyhítés céljából fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával a korábbi jogerős büntetése hatálya alatt korrupciós bűncselekményeket megvalósító terhelttel szemben az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik