Belföld

A NAV vizsgálja az Antall József Tudásközpont pénzügyeit

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Polt Péter ismét feljelentésként értékelt egy kérdést.

A legfőbb ügyészt Vadai Ágnes arról kérdezte, szerinte szabályosan költötte-e el az adófizetők pénzét az Antall József Tudásközpont (AJTK). A DK politikusának kérdését Polt Péter tartalmilag most is feljelentésként értékelte, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának továbbította.

A nyomozó hatóság december 22-én feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Az érdemi elbírálás után döntenek a továbbiakról, írta a legfőbb ügyész. Az ellenzéki képviselő azt követően fordult Polt Péterhez, hogy az Átlátszó kiperelte a Miniszterelnökségtől az Antall József Tudásközpont korábbi átvilágítási jelentését, amely azt vizsgálta, a szervezet miként gazdálkodott a 2013 óta kapott állami támogatásokkal, szabályosan használta-e fel azokat.

Az átvilágítást azt követően rendelték el, hogy a Direkt36 előzőleg több cikket írt arról, hogy az AJTK drága külföldi utazásokra, luxushotelekre, kirándulásokra költötte a pénz egy részét. Az Antall Péter (a néhai kormányfő fia) által vezetett intézmény átvilágítása után, 2021 őszén a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette, az Antall József Tudásközpontot nem fogják közpénzből támogatni.

A kiperelt jelentés csak 11 oldal, de így is kiderült belőle, hogy az AJTK-nak folyósított állami támogatásokból többször visszafizetést kért a Miniszterelnökség az el nem számolható költségek miatt. A tudásközpont fizetett, ezért ezeket az ügyeket lezártnak tekintették a dokumentum készítői, noha jelezték, a szabályosan elszámolt költségeknél „arányossági kérdések merülhetnek fel” a vizsgált időszakban.

A Miniszterelnökségen úgy látták, jogszabályt nem sértett az Antall József Tudásközpont, de többször előfordult, hogy a „közszférában elvárt és érvényesülő mértéktartó költés” elve sérült. A jelentésben kitakarták ugyan az igazgató nevét, de jelezték, „etikai kérdéseket vet fel” az is, hogy 2018-ban szakfordításért 541.680 forintot fizettek egy cégnek, amelyben akkor kültag volt felesége, egyben igazgatóhelyettese.

A miniszterelnökségi jelentés készítői azzal zárták az összefoglalójukat, hogy „javasoljuk az alapítvány államháztartási forrásból történő támogatásának újragondolását”. Tavaly az rtl.hu írta meg. hogy ezt követően a Magyar Villamos Művek szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik