Gazdaság

Demjén Rózsi, Havasi Balázs és lovas terápia – közel hétmilliárdot költött szponzorációra az állami MVM

MTI / Hegedüs Róbert
MTI / Hegedüs Róbert

Két év alatt csaknem 7 milliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket a Magyar Villamos Művek – írja keddi cikkében az rtl.hu a birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

A portál szerint az állami vállalat szerződései alapján az látszik, hogy, amikor az adófizetői pénzek elköltéséről kell dönteni, akkor az MVM – az igen jelentős kulturális és karitatív támogatások mellett – NER-közeli cégekkel és magánszemélyekkel is szerződik.

Az rtl.hu által megszerzett dokumentumok alapján például a Magyar Villamos Művek szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét (AJTK) is, ráadásul azok után, hogy a szervezetről a Direkt36 megírta: megkérdőjelezhető módon költöttek el csaknem 4 milliárd forintnyi állami támogatást. A Direkt36 cikkének megjelenése után a Miniszterelnökség vizsgálatot indított, és megállapította, hogy törvénytelenség ugyan nem történt, de a kifizetések egy részét „nem lehet összeegyeztetni a jó erkölccsel”. Gulyás Gergely miniszter 2021 szeptemberében azt is bejelentette: az állam semmilyen támogatást nem ad a jövőben az Antall József Tudásközpontnak. Az rtl.hu megkérdezte a Magyar Villamos Művektől, hogy az ismertté vált problémák után miért tartották indokoltnak a támogatást, de az ezzel kapcsolatos kérdésükre nem érkezett válasz.

Az rtl.hu birtokába került MVM-s szerződéslista összesen 6,9 milliárd forintnyi (egymillió forintnál nagyobb értékű) megállapodást összesít, és ebből csaknem 2,8 milliárd forint ment sportcélra. A Magyar Villamos Művek ugyanakkor jelentős összegeket fordított a kultúra szponzorációjára is. Több kisebb és közepes fesztivál (mint például Tiszavirág, a Double Rise, az EFOTT) támogatása mellett legalább 80 milliót adtak a Magyar Állami Operaháznak, de 25 millió forint jutott a Rózsa Recordsnak is „Demjén szponzorációra”. A Havasi Balázshoz tartozó Symphonic Concert Kft. 25 millió forintot kapott koncerttámogatásra, míg a Jakobi Koncert Kft. és a Besszer Koncert Kft. legalább 90-90 millió forintot. Enrique Iglesias koncertjegyekre 1,9 millió forintot költöttek, míg UEFA-belépőkre 17 800 eurót, azaz nagyjából 6,7 millió forintot – írja a portál.

A Magyar Villamos Művek az egyik legkülönösebb szerződést a Geréby Kúriával kötötte, az állami cég ugyanis csaknem 2,2 millió forintot adott „ló mediálta önismereti műhely” címen. Általában ezek a foglalkozások olyan terápiát takarnak, amelyben egy ló is részt vesz, az állat jelenléte miatt ugyanis könnyebben megnyílik a páciens, kevésbé szorong, ezáltal sikeresebb lehet a kezelés is. Az rtl.hu megkérdezte, hogy pontosan mit takart ez a tétel, de az MVM az erre vonatkozó kérdésre nem felelt. Arról is érdeklődtek, hogy milyen mechanizmus alapján döntenek ezeknek a támogatásoknak az odaítéléséről, de a válaszban erre sem tértek ki.

Kiemelt kép: Demjén Ferenc koncertje a Szent István-napi programsorozathoz kapcsolódó Retro Tabán zenei rendezvényen 2023. augusztus 19-én. MTI / Hegedüs Róbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik