Belföld

Republikon: csak egy párt ugrott ki idén, mindenki más veszített

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Fidesz-KDNP támogatottsága 2023-ban általánosságban csökkent, ami nem meglepő, mert nehéz évük volt a magyaroknak, ami a kormánypártok támogatottságán eléggé ki tud ütközni. A következő hónapokban, a választásokhoz közeledve meglátjuk, hogy visszapattan-e a kormányerők népszerűsége, ez egyébként meg szokott történni

– mondta az Inforádióban Schangler Márton, a Republikon Intézet vezető elemzője az intézet éves elemzéséről. Idén nagy változás nem történt a pártok népszerűségében, jelezte, az ellenzéki pártok közül szinte minden párt az egy évvel korábbi szinten áll.

Nagyobb növekedést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében lehet megfigyelni az elemző szerint, korábban ugyanis nem volt jellemző, hogy a párt több hónapon keresztül a parlamenti küszöbb felett lenne. „Azt majd meglátjuk, hogy a 2024-es választáson mennyire tudják szavazattá konvertálni, náluk eléggé kritikus, hogy bár sok támogatójuk van, kevesebb szavazójuk”, tette hozzá.

Schandler Márton kiemelte azt is, hogy az elemzés alapjján több a bizonytalan szavazó, mint a fideszes, így ők a legnépesebb csoport, de a népszerűségi versenyt magabiztosan vezetik a kormánypártok. Egyúttal figyelmeztetett, hogy mivel általában az önkormányzati és EP-választáson azért alacsonyabb a részvétel,  nem biztos, hogy pont jövőre fognak pártot találni a bizonytalan szavazók.

A Mi Hazánkkal kapcsolatban az elemző kijelentette, hogy a párt nem erősödött, csak egy hullámvölgy után visszaállhatott az egy évvel ezelőtti szintre. A népszerűséget mozgathatja ezekben a hónapokban szerinte a választási törvény módosítása.

Végül hangsúlyozta: egyedül a kétfarkúak „ugrottak ki”, mindenki más veszített valamennyit.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik