Belföld

Megszavazta a Fidesz-KDNP: listás választás jön Budapesten újra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Megszavazta a parlament kedden 135 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 6 tartózkodással az eredetileg a Mi Hazánk által benyújtott törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a fővárosi választási szabályokat. A kedd esti szavazásnál a Mi Hazánk képviselői végül tartózkodtak, az általuk beterjesztett javaslatot a kormánypártok támogatásával fogadta el az Országgyűlés.

A legfőbb változás abban áll, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson választják meg jövőre, nem nagyobbrészt a kerületi polgármesterek kerülnek be a testületbe.

A Mi Hazánk az arányosabb képviseletre hivatkozva kezdeményezte a módosítást.

Karácsony Gergely főpolgármester már korábban kifejtette, hogy szerinte a listás választási rendszer visszaállításának javaslata mögött a kormányoldal áll. Azt írta:

Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra. 2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzékét. Most szólok: nem fog menni. A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára.

A javaslat alapján

  • lesz pártlistás szavazás is jövőre Budapesten.
  • A 33 tagú Fővárosi Közgyűlés 32 képviselői helyét a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják ki (valamint tagja a testületnek a főpolgármester is).
  • Fővárosi listát az a párt állíthat, amelynek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet állít Budapesten.
  • Azok a pártok jutnak csak be a közgyűlésbe, amelyek legalább 5 százalékos eredményt érnek el.

A rendszerváltás után ehhez hasonló listás szavazás volt Budapesten, a rendszert 2014-es önkormányzati választás előtt változtatta meg a kormányoldal úgy, hogy a közgyűlés nagyobb részét a kerületi polgármesterek adják.

Ugyanakkor az országgyűlési választási rendszer módosítását célzó indítványt nem fogadta el a parlamenti többség, noha a Mi Hazánk ennek érdekében is benyújtott egy határozati javaslatot.

A módosítás mozgatórugóiról és várható következményeiről ajánljuk cikkünket:

Kapcsolódó
Fidesz: a párt, amelyik ott sem volt, amikor megint átírta a választási szabályokat
A Mi Hazánk epizódszereplője, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig járulékos haszonélvezője a történetnek. A kormányoldal célja, hogy Karácsony Gergely mögött ne legyen többség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik