Belföld

Balog Zoltán Karsai Dániel ügyéről: Abból nem engedhetünk, hogy csak Isten veheti el tőlünk az életet

Balog Zoltán
Mohos Márton / 24.hu
Balog Zoltán
Balog Zoltán
Mohos Márton / 24.hu
Balog Zoltán
A korábbi miniszter levelet írt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ügyvédnek.

Azt szeretnénk, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is

– mondta Balog Zoltán a Magyar Távirati Irodának. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a karácsonyi beszélgetésben kijelentette, az államnak nem csupán szabályozni, hanem biztosítani is kell az emberhez méltó meghalás feltételeit, ahol erre az érintett családok nem képesek. Rámutatott, hogy tennivalója van e területnek az államnak és az egyháznak egyaránt, mert idehaza kevés a hospice, az a hely, ahol a palliatív ellátás során nemcsak a fizikai fájdalom enyhítésére koncentrálnak, hanem a lelkire is, ezért biztosított a hozzátartozó, a lelkipásztor és a pszichológus jelenléte.

Ugyanakkor leszögezte:

Abból nem engedhetünk, hogy Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet vagy neki adhatjuk vissza. De adósságunk és feladatunk ezt úgy elmondani, hogy közben előttünk van a szenvedő ember.

Balog jelezte, hogy ezért tartotta fontosnak, hogy az eutanázia jogi lehetőségét kezdeményező Karsai Dánielnek személyes levelet írjon, amelyben együttérzése kifejezése mellett igyekezett megvilágítani az ügyben képviselt keresztény álláspontot. (Karsai a gyógyíthatatlan, ALS nevű nevű betegségben szenved. Ez egy motoros neuronbetegség, a köznyelvben gyakran csak „idegsorvadásos betegség”. A betegség az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejteket pusztítja. Az ügyvéd társadalmi vitát, népszavazást is kezdeményezett az eutanáziáról.)

Balog mindemellett beszélt a 2022-es népszámlálás egyházakra vonatkozó részéről (rosszabb eredményre számított), megjegyezte, hogy nőtt a reformátusságukat tudatosan megélők száma, s 2023 eredményeként beszélt arról, hogy sikerült megteremteniük az anyagi biztonságát a lelkésznőknek abban az időszakban, amikor gyermeket vállalnak, kiemelte, hogy a református egyházon belüli, fenntartható, inflációkövető nyugdíjrendszert kidolgozták, valamint azt, hogy kiépítették a lelkigondozói hálózatot, amely a kiégéssel küzdő lelkészeknek nyújt segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik