Belföld

Novák Katalin sajtóirodája átsiklott Lázár kommunistázásán

NOVÁK KATALIN / FACEBOOK
NOVÁK KATALIN / FACEBOOK

Nem reagált a Sándor Palota az építésügyi és közlekedési miniszter Novák Katalinnak címzett súlyos kijelentéseire. A 24.hu levélben kérdezte a köztársasági elnök sajtóirodáját, mi az álláspontjuk arról, hogy Lázár János kommunista reflexnek minősítette az általa favorizált kastélyprogram megtorpedózását.

Mint ismert, Novák szerdán vétójogával élve az Alkotmánybírósághoz küldte a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt, amely lehetőséget adna az állami tulajdonban lévő hazai kastélyok „örökbe adására”.

Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét

– kommentálta a döntést közösségi oldalán Lázár.

Novák sajtóosztálya a minősítésre vonatkozó kérdésünket átugrotta, azt viszont közölték, hogy az államfő döntésének hátteréül szolgáló érvek az Alkotmánybíróság honlapján elérhető az elnöki indítványban olvashatók. Az elnöki indítvány egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Lázárék törvénye – az elidegenítés lehetőségét főszabály szerint, illetve lényegében kizáró nemzeti vagyontörvényhez képest – a kiemelten védett vagyon egy részét lényegesen enyhébb szabályozási rezsim alá helyezi.

Novák Facebook-oldalára viszont érdekes módon éppen az eset utáni órákban került ki egy videótudósítás az öt napja megtartott Magyar Építészet Napjáról.  A Vigadóban tartott rendezvényen a köztársasági elnök Lázár Jánossal együtt vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik