Belföld

Gurmai Zita és Donáth Anna mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Legfőbb Ügyészség közleményében azt írja, a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Ez az ingatlan az Oltalom Karitatív Egyesület irodája volt, ahová még aznap délutánra szolidaritási akciót hirdetett a Párbeszéd Magyarországért, és végül a helyszínen pattanásig feszült a hangulat.

A közlemény kitér arra, hogy az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták. Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek

– áll a közleményben.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség, tett hozzá a Legfőbb Ügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik