Belföld

Gyurcsány Ferenc elárulta, miért nem reagált eddig arra, hogy Donáth Anna lehazugozta őt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Donáth Anna október végétől kezdve többször is élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és az általa vezetett DK-t. A Momentum politikusa szerint ugyanis a DK és elnöke a hazugság kultúráját képviseli, velük nem lehetséges a kormányváltás, később pedig azt is nyilatkozta a momentumos EP-képviselő, hogy többé nem akar egy listán szerepelni Gyurcsánnyal.

Hétfő este Gyurcsány Ferenc az ATV vendége volt, ahol először arról kérdezték, mit szól Donáth kritikáihoz.

Általánosságban Gyurcsány azt mondta, hogy az „a vita, amit Donáth Anna kezdeményezett, nem visz közelebb” a kormányváltáshoz, ezért nem reagál rá. A DK elnöke szerint nem éri meg egy másik ellenzéki párttal vitatkozni valamiről, ami nem is nagyon megfogható. „Nem arról beszélgetünk, hogy mi legyen iskolarendszerrel, egészségüggyel, hanem hogy milyen a kultúrája a DK-nak. Azt majd eldöntik a választók. Erről énvelem nem nagyon lehet beszélgetni” – mondta. „Ha Donáth Anna úgy gondolja, hogy ennél egy jobb, versenyképesebb kultúrát képvisel, képviselje. És legyen olyan befolyása a közéletben, hogy irányadó legyen!” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz hiteltelenítési eszköze miért épp az „összegyurcsányozás”, a DK elnöke azt mondta: „Önnek elemzőkkel kell erről beszélgetnie, nem énvelem.” Hozzátette:

Húsz éve, valójában a beiktatásomtól kezdve, miért akar velem az ellenfelem leszámolni, én azt igen nagyon nem akarom megérteni. Nincsen vele dolgom. (…) Egy dolgom van, hogy nagyon sok magyarnak megadni a hitet, hogy lehet ebből egy jobb országot csinálni.

Gyurcsány elmondta azt, hogy nem volt még olyan politikus, akire a Fidesz annyi pénzt költött volna, mint ő rá. „Ez a kép sok tekintetben az ördög képe. De vajon jól tesszük-e mi, én, az ellenzék világa, hogy mi a saját véleményünket az alapján alakítjuk ki, hogy az ellenfelünk mit gondol rólunk?”

Hozzátette:

Aki az ellenfelei ítéletét önmagára veszi kritika nélkül, és abból próbálja levezetni a politikáját, az emberi, intellektuális és morális gyengeségről árulkodik, és valójában az önfeladáshoz vezet.

Gyurcsány szerint az „ellenzék politikusai és támogatóinak jelentős része hősökből áll, amiért ilyen körülmények közt dolgoznak. Ha Magyarországon demokratikus politikai rend lenne, akkor megszerveződne az elégedetlenkedők sokasága.”

A Karácsony Gergelyről szóló korábbi kritikáiról azt mondta Gyurcsány: „Ebben az időben már az a dolgom, hogy abban segítsek a főpolgármesternek, hogy azt mutassuk, hogy milyen erényeink vannak közösen.” Gyurcsány elmondta, hogy ők a közös listát támogatják, és nem tudtak a külföldről érkező támogatásokról 2022-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik