Belföld

Politico: Scholz azt javasolta Orbánnak, hogy menjen ki kávézni, ezután szavaztak Ukrajna uniós csatlakozásáról

Nicolas Economou/ AFP
Nicolas Economou/ AFP

Körülbelül három órával azután, hogy az uniós vezetők között holtpontra jutott az Ukrajna csatlakozásáról szóló megbeszélés, Olaf Scholz német kancellár azt javasolta Orbán Viktornak, hogy igyon meg egy kávét az üléstermen kívül – írja a Politico. A cikk szerint Olaf Scholz a kör alakú tárgyalóasztalnál összegyűlt uniós kollégái előtt intézte a magyar vezetőhöz az ajánlást, miután Orbán nem volt hajlandó megszavazni Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését. Orbán el is hagyta a termet, így a maradék 26 uniós vezető a szükséges egyhangúsággal – amely az uniós szabályok szerint akkor is teljesül, ha egy vezető hiányzik – jóváhagyta a tárgyalások megkezdését.

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában a kávézást nem említette, arról beszélt, hogy

hosszú és nehéz vita zajlott le. 8 órán keresztül próbáltam meggyőzni őket arról, hogy ezt ne csinálják és ne is tűzzük napirendre. A döntés időszerűtlen. De nem lehetett őket meggyőzni.

De nem maradt Orbán-vétó nélkül az EU-csúcs: a magyar miniszterelnök megvétózta a háború sújtotta Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást péntek hajnalban.

Kapcsolódó
Orbán elbukta a harcát az EU-csúcson, de majd igyekszik elhitetni, hogy valójában győzött
A miniszterelnök egy technikai trükkhöz folyamodott, hogy később meg tudja magyarázni, miért nem adta fel az Ukrajnával szembeni vétót. Valójában azonban meghátrált. Kerner Zsolt tudósítása Brüsszelből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik