Belföld

Korábban kétmilliárdért újították fel az épületet, amit most 1,4 milliárdért alakítanak át az MCC-nek

MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központi tanévnyitó ünnepségén.
MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központi tanévnyitó ünnepségén.

Három éve befejezetlenül áll az egykori Bartók Művelődési Ház Szegeden, ahová az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolását végző Nemzeti Tudósképző Akadémia kollégiuma szeretett volna beköltözni, ám pénzhiány miatt a kétmilliárdos beruházás torzó maradt. Most további 1,4 milliárdból az épületben oktatási központot hozhat létre a fideszes káderképzőnek is nevezett, magát tehetséggondozó intézményként meghatározó Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) – írja az Átlátszó.

A cikk szerint az MCC most hirdetett eredményt, az épület felújítására kiírt közbeszerzésen. Az Orbán Balázs – Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója – vezette szervezet által kiírt tendert 1,4 milliárd forintos ajánlattal a Build IT Mérnökiroda Zrt. nyerte el. A cég tulajdonosa az Opten adatbázisa szerint Sárkány Márk. A kft. az elmúlt néhány évben igencsak megtáltosodott: 2021-ben 3,1 milliárd, 2022-ben 7,4 milliárd, 2023-ban pedig 6,6 milliárd forint bevételt ért el. Az MCC projektben a Build It Zrt. alvállalkozója lesz a West Hungária Bau Kft., amelynek többségi tulajdonosa a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt üzlettársa, Paár Attila. Nem ez lesz első alkalom, hogy a páros együtt fog dolgozni, a Tisza-kastély felújítását is közösen végzik.

Az Átlátszó szeirnt közbeszerzési kiírásból az is kiderül, hogy mi mindent módosítanak. Többek között a főlépcső két oldalán található „Nobel-díjas apartmant” átalakítják reprezentatív tanteremmé. Továbbá a tetőtérben a kollégiumi szobák helyett tantermek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik