Belföld

Karácsony Gergely: A Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát

Birton Szabolcs / 24.hu
Birton Szabolcs / 24.hu

Ezt is ránk erőszakolják, megszavazta a Fidesz a budapesti választási szabályok átírását. Hát, akkor így fogjuk legyőzni őket

– kezdte közösségi oldalán a mai parlamenti szavazás eredményét Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint jogállamban az ország szuverenitása, a nép szuverenitását jelenti, nem a kormányét.

A Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát. Olyan aránytalan választási rendszert alkottak maguknak az országban, amivel a választói többség támogatása nélkül is kétharmados többséget szerezhetnek a parlamentben. A mai szavazással pedig olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a Fővárosi Közgyűlésben. Ez a négy éve tartó Budapest-ellenes politika újabb fejezete.

Hozzátette:

Sebaj, akkor így fogunk nyerni. A budapestiek többségi akaratát képviselve. Mert ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját.  Hogy így legyen, tárgyalásra hívom a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, hogy zárjuk le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat, és üzenjük meg együtt a budapestieknek: nem hagyjuk, hogy a Fidesz aljas húzásai éket verjenek közénk.

Koraeste megírtuk: kormánypárti szavazatokkal módosították a fővárosi választási rendszert.

A legfőbb változás abban áll majd, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson választják meg jövőre, nem nagyobbrészt a kerületi polgármesterek kerülnek be a testületbe.

A választási szakértő elemzését itt olvashatják:

Kapcsolódó
Fidesz: a párt, amelyik ott sem volt, amikor megint átírta a választási szabályokat
A Mi Hazánk epizódszereplője, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig járulékos haszonélvezője a történetnek. A kormányoldal célja, hogy Karácsony Gergely mögött ne legyen többség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik