Belföld

Volánbusz-sztrájk: a járatok fele is kimaradhat hétfőn

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Vasárnapra és hétfőre sztrájkot hirdetett a Volánbusz járatain a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet. Az érdekvédelmi szervezet a tervezett 6-8 százalékos bérfejlesztés helyett 25 százalékos korrekciót szeretne kiharcolni.

Vasárnap csak egy kisebb sztrájk volt, 3760 járatot érintett a munkabeszüntetés – árulta el az InfoRádió kérdésére Dobi István, az érdekképviselet elnöke. Hozzátette, a hétfői munkabeszüntetés lényegesen több járatot érinthet:

42 500 járatból 19 180 járat maradhat ki, ami 50 százalékos kimaradást jelenthet a nap folyamán.Arra felvetésre, hogy miért nem csatlakozott a többi érdekképviselet a sztrájkhoz, Dobi kifejtette:

Magyarországon a szakszervezeti mozgalom a béka feneke alatt van, mi kicsit kiemelkedünk, hogy merünk is tenni a munkavállalók érdekében, és abszolút nem tudjuk elfogadni, hogy ilyen élelmiszerár-növekedések és rezsidrágulás mellett 6-8 százalékos bérfejlesztéseket ajánljanak ki, tehát a 25 százalék abszolút nem túlzó, a minisztériummal abszolút nem értünk egyet.

Úgy látja, hogy a területért felelős miniszter, Lázár János sem vitatja bérkövetelés jogosságát, csupán annak a mértékét. A közlekedési miniszter a Volánbusz-sztrájk kapcsán azt mondta, „senki nem tud ekkora béremelést adni”.

Dobi szerint a tárcavezető arról is beszélt: „a felelősen gondolkodó szakszervezetekkel fog csak leülni tárgyalni, a felelőtlenül gondolkodókkal, tehát velünk folytatja a bíróságon a jogvitát”.

Nem vagyunk ehhez hozzászokva, hogy a miniszter lejön erre a szintre, de valószínű, hogy akkor komoly a mi akciónk

– fogalmazott.

Egyelőre úgy tűnik, nem viselte meg Budapest környékének egyik legforgalmasabb útvonalát a kétnapos Volán-sztrájk. Kollégánk Budakesziről azt jelentette, hogy a legnagyobb változás, hogy az amúgy párpercenként járó 22A buszra volt, hogy nyolc percet is várni kellett:

Kapcsolódó
Nem viselte meg Budapest egyik legforgalmasabb vonalát a Volán-sztrájk
Nem látszik nagyobb forgalom a szokásosnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik