Belföld

Tizenegy fő ellen emeltek vádat a Szcientológiai Egyházhoz köthető adócsalás ügyében

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 600 millió forintos költségvetési csalás miatti ügyben egy vallási egyesület önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői, valamint társaik ellen. Értesüléseink szerint az évekkel korábban kirobbant, Szcientológiai Egyházhoz kapcsolódó adócsalás ügyében emeltek most vádat.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint egy nemzetközi hátterű vallási egyesület egyes – elkülönülő – szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői 2012 és 2017 között az egységek vállalkozási-gazdasági tevékenysége során keletkezett áfafizetési kötelezettség egy részét jogellenesen elkerülték.

Az egyesület szervezeti egységeinek bevételeit a valóságtól eltérően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben is így szerepeltették, az adóköteles bevételeiket az illetékes adóhatóság elől eltitkolták és az áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Az ügyészség szerint az egyik szervezeti egység pénzügyi-gazdasági vezetését végző három nő és egy férfi az adóelkerülésről tudomással bírt, következményeit előre látták.

Mivel azonban elsődleges céljuk az volt, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert a szervezeti egység részére, a valótlan tartalmú adóbevallások benyújtásába és az adóeltitkolásba szándékosan belenyugodtak. Mellettük más szervezeti egységek vezetését végző társaik is adómentes adományként kezeltek valójában adóköteles jövedelmeket, így jogellenesen csökkentették a költségvetési bevételt, a vezetésük alatt álló szervezeti egységek nevében az adóhatóság felé az áfabevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Kapcsolódó
ÁVH-t emleget a szcientológusok elnöke
Szerinte az, hogy a személyes adatokat rosszhiszeműen fel lehet használni, nem jelenti azt, hogy fel is használják.

A főügyészség közleménye szerint a vezetőknek már a gazdasági események teljesítésekor sem állt szándékában, hogy valós tartalommal vallják be az adót, mivel belső irányelveiknek megfelelően a szervezeti egység lehető legnagyobb bevételének megszerzésére törekedtek. Emiatt többek között a tanfolyamok, illetve az azokhoz kapcsolódó, méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítéseiből származó bevételeket már eleve azért kezelték adományként, hogy ne fizessenek utánuk adót.

A vádlottak a külön adóalanynak minősülő szervezeti egységek kapcsán az adóbevételt 4,5 millió forinttól kezdve egészen 495 millió forintig csökkentették az évek során, az összesen okozott vagyoni hátrány meghaladja a 600 millió forintot – emelték ki.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 emberrel – 6 nővel és 5 férfival – szemben emelt vádat, velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, egyiküknek a könyvelői foglalkozástól történő eltiltását indítványozta a vádiratban. A főügyészség a szervezeti egységekkel szemben vagyonelkobzásra is indítványt tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik