Belföld europoli

„A kapcsolataink javítása feltétlenül szükséges” – az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt Szijjártó Péter

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ha minden jól megy, akkor a jövő hét elején Brüsszelben az ukrán miniszterelnök-helyettessel is személyesen egyeztetünk, ha ez a találkozó nem kerül lemondásra, akkor lesz lehetőség a személyes konzultációra

– nyilatkozta az atv.hu-nak Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter ghánai munkalátogatása során telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, akivel a magyar miniszter elmondása szerint egyetértettek abban, hogy

a kapcsolataink javítása feltétlenül szükséges.

Szijjártó szerint ennek legjobb módja, ha közvetlenül beszélnek egymással a felek, ezért megállapodás született arról, hogy a jövőben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes mellett Jermak-kal is személyesen találkoznak

Az ukrán fél a legmagasabb szintű találkozóra is igényt formált, ami Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij első, kétoldalú találkozását jelenthetné.

Megfelelő előkészítés nélkül egészen biztosan nem fog tudni megtörténni

– mondta az Orbán-Zelenszkij találkozóról Szijjártó.

Megjegyezte: jelenleg semmilyen feltétel nem adott ahhoz, hogy az EU csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd péntek reggeli rádiós nyilatkozatában Orbán is kijelentette, hogy támogathatatlannak tartják Ukrajna EU-csatlakozását, noha Kijev jelezte, hogy meghátrál az egyik legfontosabb vitás pontban, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvénynél – a tervezett változásokat már be is mutatták.

Kedden a Bloomberg azt írta, hogy a magyar miniszterelnök levélben követelte Ukrajna csatlakozásának levételét a jövő heti EU-s csúcs napirendjétől.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön munkavacsorára hívta Orbánt, hogy az ukrán uniós csatlakozás mellé állítsa.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik