Belföld

Böröndi Gábor: A Magyar Honvédség tempót váltott, több kiképzésre és gyakorlatra van szükség

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

 A Magyar Honvédség tempót váltott, mert a megváltozott háborús környezet miatt még több kiképzésre, gyakorlatra van szükség, hogy még ütőképesebb legyen a Magyar Honvédség, együttműködve a NATO többi tagországával

– mondta Böröndi Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A vezérkari főnök beszélt a negyvenhét katonai szervezet és mintegy hatezer ember bevonásával lezajlott nemzetközi hadgyakorlatról is, ezzel kapcsolatban többek közt azt mondta: a belga és a spanyol vezérkari főnök értékelése szerint náluk elképzelhetetlen lenne egy olyan széles körű, a közigazgatást és az összes haderőnemet egyszerre bekapcsoló hadgyakorlat, mint amelyet nemrég zárt le a Magyar Honvédség.

Böröndi jelezte: ilyen hadgyakorlat csak a rendszerváltozás előtt volt, hasonló létszámú katonai erő pedig azóta csak a déli határzár megépítése idején mozdult meg.

A Koszovóban megsérült magyar katonák állapota is szóba került, a vezérkari főnök jelezte, hogy a két katona, akiknek amputálni kellett a lábát, művégtagot kapott, rehabilitáción esett át, és mindketten visszakerültek eredeti beosztásukba: egyikük szakaszparancsnok, másikuk híradó altiszt. Egyúttla hangsúlyozta:

Annyit tudunk az eddigi vizsgálatokból, hogy a védőfelszerelések alapvetően rendben voltak, ennek ellenére szerzünk be további olyan, a rendőrség által alkalmazott eszközöket, amelyek még hatékonyabbá teszik a védekezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik