Belföld

Bejelentették az új napelemes pályázat részleteit

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Lantos Csaba energiaügyi miniszter hétfőn jelentette be Facebook oldalán, hogy megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása. A 75 milliárd forintos keretösszegű program keretében napelemekre és akkumulátoros tárolókapacitásra lehet majd pályázni januártól, de a kivitelezők előregisztrációja már most elindult. A közzétett pályázati felhívás szerint a Napenergia Plusz Program a családok költségeinek kétharmadát fedezi legfeljebb 5 millió forint értékben.

Támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható. Elszámolható a pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, a telepítés munkadíja. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem

– derül ki a bejelentésből.

A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kWh kapacitású tárolóból állítható össze. A hvg.hu cikke szerint az ágazati szereplők korábban jelezték, nem tartják jó ötletnek a korábban belengetett 4kW/8kWh-s kapacitási korlátot, és péntek óta már biztosan lehet tudni, hogy ez változni fog.

A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia fejlesztést. A hvg.hu cikkében felhívja a figyelmet arra is, hogy korábban még 20 ezer családdal számoltak.

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik majd. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bírálják majd el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik