Belföld

Régi javaslatait porolja le a Mi Hazánk a választási reformot célzó törvényjavaslathoz

Tíz újabb, a választás lebonyolításához kapcsolódó törvénymódosítást nyújt be a parlament elé a Mi Hazánk – számolt be Novák Előd sajtótájékoztatója alapján a Telex.

A javaslatok között szerepel az, hogy legyen kötelező az írni-olvasni tudás a választáson való részvételhez, előírná, hogy a miniszterelnök-jelölteknek kötelező legyen részt venni a választás előtti vitán, illetve, hogy töröljék el a mentelmi jogot. Ezek a témák már régóta szerepelnek a párt napirendjén, az analfabéták választási jogtól való megfosztásáról már 2018-ban beszélt Dúró Dóra, a kötelező vitáról már évekkel ezelőtt indítottak egy beszélgetést, a mentelmi jog eltörléséről pedig már tavaly is beszéltek.

A Mi Hazánk arról is a parlamentben szeretne vitázni, hogy a köztársasági elnököt is közvetlenül lehessen megválasztani, és hogy a pártoknak kötelező legyen választási programot hirdetni, a képviselőknek pedig arról nyilatkozni, hogy milyen állampolgársággal rendelkeznek, továbbá, hogy a médiatanácsban kapjanak helyet az ellenzéki pártok képviselői is, ne csak a kormányé.

A párt a minap arról nyújtott be törvénymódosítót, hogy bő fél évvel az önkormányzati választás előtt írják át a vonatkozó jogszabályt és állítsák vissza a listás választási rendszert Budapesten, amelyet 2014-ben a Fidesz vezetett ki. Azt is szeretnék, ha átalakulna a választási rendszer és a mostani helyett egy szavazatarányos mandátumelosztást eredményező modell jönne létre. E két javaslatról múlt héten rendkívüli ülésen már tárgyalt is a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik