Belföld

Újabb elfogatóparancsot adtak ki a kémkedésért elítélt Kovács Béla, volt jobbikos EP-képviselő ellen

police.hu
police.hu

Újabb körözést adott ki a rendőrség a a „KGBéla”-ként ismert, több mint egy éve szökésben lévő volt jobbikos politikus ellen – írja a Blikk. A cikk szerint az 5 éves fegyházbüntetés elől feltehetően Oroszországban bujkáló volt EP-képviselő, Kovács Béla nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem, ezért adtak ki ellene megint fényképes elfogatóparancsot.

A rendőrség közleménye szerint Kovács Bélát „elfogása esetén őrizetbe kell venni és 72 órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe kell előállítani”. De ha kifizeti az 1,2 millió forintnyi pénzbüntetést, „eltekintenek” az előállítástól.

Az ugyanakkor kevéssé valószínű – jegyzi meg a lap –, hogy Kovács tényleg szabadon távozhatna, ha az elfogása után letenné a rendőrség asztalára azt az 1,2 millió forintot. A Kúria ugyanis emellett jogerősen 5 év fegyházra ítélte őt, amelynek letöltését a szökése miatt sosem kezdte meg.

Kovácsot 2020-ban első fokon bűnösnek mondta ki a bíróság, akkor még társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, és ezért másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Másodfokon viszont már kémkedésben is bűnösnek találták Kovács Bélát. Majd a Kúria jogerősen 5 év fegyházra ítélte őt. Ezután, tavaly bocsátott ki a bíróság elfogatóparancsot, mivel Kovács határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

Kovács korábbi hírek szerint Moszkvába költözött, ahol az egykor kémképzőnek is tartott Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében kezdett dolgozni.

Kapcsolódó
Ügyvédje sem tudja, hol bujkál a kémkedésért elítélt Kovács Béla
A Blikk szerint a „KGBélaként” emlegetett volt EP-képviselő megúszhatja a börtönt.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik