Belföld europoli

Másodfokon már kémkedésben is bűnösnek találták Kovács Bélát

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Másodfokon bűnösnek találta kémkedés előkészítése bűntettében a Fővárosi Ítélőtábla szerdán Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselőt – számolt be a Blikk. A KGBéla néven elhíresült volt politikust szeptemberben kémkedés vádja alól felmentették, de költségvetési csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

A Fővárosi Ítélőtábla most megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és a szabadságvesztést 2 évre, a próbaidőt pedig 5 évre emelt. Ezen kívül nem csak kémkedésben, hanem az elsőfokú ítélettel összhangban költségvetési csalásban, illetve magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták Kovácsot.

A vád lényege az volt, hogy a képviselő 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek. A költségvetési csalásra és hamis magánokiratok felhasználására vonatkozó, az Európai Csalás Elleni Hivatal) (OLAF) felvetése alapján kivizsgált ügyben a vád szerint a képviselő tettesként, három társa, három gyakornok bűnsegédként több mint 21 ezer euró (több mint 6 millió forint) vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlamentnek 2012-2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal.

Kovács nem volt ott az ítélethirdetésen, a Blikk a Magyar Nemzetre hivatkozva azt írta, hogy utolérhetetlen, feltételezések szerint Oroszországban van, a felesége rokonainál. A védelem által benyújtott egyik dokumentum szerint Kovács több betegséggel is küzd és februárban egy orosz klinikára is befeküdt. A volt EP-képviselő mindvégig tagadta, hogy bűnös lenne.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik