Belföld

Van egy Ausztriában bejegyzett magángép, amely Kínába is Orbán után ment

Gyakran csatlakozik rá egy osztrák magángép azokra a nemzetközi és belföldi útvonalakra, amelyeken a magyar politika vezetői és Mészárosék is járnak.

Az a helikopter, amelyen Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát látták november elején Szegeden, sokszor épp akkor bukkant fel Ferihegyen, amikor a Mészároshoz köthető, OE-LEM lajstromjelű magánrepülő felszáll vagy landol. Az Augusta típusú helikopter Gaston Glock osztrák fegyvergyáros-üzletember repülős cégének flottájába tartozik.

A Hvg megvizsgálta a helikopter ferihegyi fordulóit, és rábukkant egy másik, Ausztriában bejegyezett magánrepülőre (OE-HUG), ami sok egyéb út mellett akkor volt Kínában, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, és Londonban is azokban a napokban járt, amikor Mészárost és Várkonyit lefotózták a Royal Albert Hallban. (A gépről készült spotter fotókat itt tekintheti meg.)

Idén június 11-én a két magánrepülő két óra eltéréssel érkezett meg Isztambulból Ferihegyre, az ismert helikopter pedig az OE-LEM lajstromjelű gép leszállása után a Felcsút mellett lévő Alcsútdoboz felé indult, ahol a Pannonia Golf & Country Club felett adott utoljára jelet. A golfklubot Mészáros 2019-ben vette meg Csányi Sándortól, a területet Mészáros Lőrinc földjei veszik körül, és nagyon közel van hozzá az Orbán-család hatvanpusztai birtoka is.

Az újonnan felbukkant, OE-HUG lajstromjelű Bombardier Challenger 350-es típusú luxusjet mögött ugyanaz az Avcon Jet GmbH áll, mint ami a Szíjj László által is használt, OE-IMB lajstromjelű Bombardier Global Express 6000-et is üzemelteti.

Mind az OE-HUG, mind az OE-LEM osztrák lajstromjellel van ellátva, de egyiknek sem tudjuk, hogy ki a tényleges tulajdonosa.

Az OE-HUG, valamint az OE-LEM is hivatalosan bécsi székhelyűek, Bécsből azonban a hosszabb utak előtt Budapestre repülnek. A két gépet gyakran használják, több százszor indultak Budapestről a világ különböző tájaira.

Mindkét gép gyakori úti célja Nizza. Nyáron az OE-LEM többször is megfordult abban az időszakban Nizzában, amikor ott volt a Rose d’Or jacht, amit Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc már belakott.

Szintén gyakori úti cél Bordeaux. A városhoz Mészáros nem, de egy hozzá közel álló üzletember üzletileg is köthető: 2021-ben a 24.hu írta meg, hogy a Mészáros borászati érdekeltségeit is vezető Kalocsai László Franciaországban alapított céget, a Winemajor SAS-t, amely megvásárolt egy bordeaux-i szőlőbirtokot a Bordeaux melletti Les Salles-de-Castillon nevű településen. A megvásárolt Chateau de Clotte birtokot 1782-ben hozták létre, 65 hektáros, ebből 21 hektáron termelnek rajta szőlőt.

Egy olyan Bombardier Challenger 350-ért, mint amilyen az OE-HUG lajstromjelű, 18-20 millió dollárt, azaz nagyjából 6-7 milliárd forintot kérnek el a kereskedők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik