Nagyvilág

Osztrák szélsőjobbos fegyvergyáros bizalmi flottájához tartozik a Mészárosékat fuvarozó helikopter

GLOCK AVIATION
GLOCK AVIATION

Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik az az OE-XWY lajstromjelű helikopter, amelyet Mészáros Lőrinc használt. A milliárdos és felesége, Várkonyi Andrea szombat délelőtt a szegedi repülőtéren egy Augusta típusú fekete helikopterből szállt ki, az OE-XWY lajstromjelű gép később Hatvanpuszta fölé „elhajózva” tért vissza a Budapestre.

A helikopter egy osztrák vállalat, a klagenfurti Glock Aviation GmbH kötelékébe tartozik. A cég flottája mindössze négy bérelhető járműből áll (köztük egy nagyobb Augusta helikopter) – továbbá a honlapon nem szerepeltetett nyilvánosan nem kínált OE-XWY-ből, illetve néhány szintén bizalmasan kezelt magángépből.

A Válaszonline cikke szerint Glock Aviation GmbH olyan vállalat, ahol a szolgáltató tulajdonos és a végfelhasználó között legfeljebb egy-két lépés távolság lehet, ezért érdekes, hogy Mészáros Lőrinc kitől bérli a gépet, hiszen a Glock alapítója sem akárki Ausztriában. Az osztrák cégjegyzékből egyértelműen kiderül, hogy a Glock Aviation GmbH mögött a neves pisztolygyártó, Gaston Glock és felesége, Kathrin Glock áll tulajdonosként.

Gaston Glock egyebek mellett arról híres, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minden ismertebb elnökével a lehető legbizalmibb kapcsolatban állt.

  • Az eurómilliárdos anno titkos moszkvai utat szervezett Jörg Haidernek.
  • Neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült – a volt alkancellár szerint a fegyvergyártó rendszeresen támogatta a radikális jobboldali pártot.
  • A Glock famíliával ugyancsak összejáró Norbert Hofer 2018-ban – közlekedési miniszterként – felügyelőbizottsági tagsághoz juttatta az asszonyt az osztrák légiforgalmi irányításért felelős állami Austro Controlnál. Mindezt úgy, hogy Kathrin Glock iparági tapasztalata a zéróhoz közelített; csak néhány hónappal korábban lett társügyvezető a ma már Mészáros Lőrincet is kiszolgáló családi Glock Aviation GmbH-ban.

A Glock neve a kézifegyvereket gyártó vállalata révén lett világhírű, és a cége az utóbbi években minden korábbinál jobban szárnyal. Az osztrák Kurier cikke szerint a Glock GmbH a 2020-as rekordév után 2021-ben újabb rekordot állított be 888,8 millió eurós, azaz közel 350 milliárd forintos forgalommal.

A cikk szerint a forgalmat különösen az Egyesült Államokban megemelkedett kereslet és a francia hadserege hatalmas rendelése dobta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik