Belföld

Kiszivattyúzta az egész Tarnát, hogy szőlőt öntözzön: vádat emeltek az aldebrői borász ellen

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Közel másfél év után vádat emelt az ügyészség az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet üzletági vezetője és a cég egyik alkalmazottja ellen, akik 2022 nyarán illegális gátat építettek a Tarnára, majd a folyó teljes vízhozamát kiszivattyúzták a mederből, hogy a borászat szőlőültetvényeit öntözzék.

Az ügyészség tájékoztatása szerint napokban megküldték természetkárosítás bűntettéről szóló vádiratot a Füzesabonyi Járásbíróságnak.

Tavaly júniusban a 24.hu is beszámolt arról, hogy politikai felhangokat sem nélkülöző botrány robbant ki Heves megyében, miután egy civil természetvédőkből álló csoport felfedezte a borászat illegális öntözőrendszerét. A Bóday Pál által vezetett, kápolnai illetőségű Macskaárvaház csapata lerombolta homokzsákokból épített gátrendszert és a vízkiemelő berendezéseket. Az akcióról készült videót akkor több mint kétmilliószor nézték meg a Facebookon.

Farkas Norbert / 24.hu Bóday Pál

Mirkóczki Ádám egri polgármester az eset után bojkottot hirdetett a borászat termékeire. Az egri Fidesz akkori frakcióvezetője, Oroján Sándor viszont védelmébe vette a céget azzal, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. A Fideszt azonban megosztotta a borászat tevékenysége, a vádemeléshez vezető feljelentést is a kormánypárt egyik helyi vezetője, Gyetvai Péter természetfotós tette. Nyilvánosan pálcát tört a vállalkozás gondatlansága felett Illés Zoltán, a második Orbán-kormány egykori államtitkára is.

A rendőrségi iratok szerint a nyomozás során megállapították, hogy a nagyteljesítményű szivattyúkkal végzett vízkiemelés miatt a folyó 9 kilométeres szakasza teljesen kiszáradt, és emiatt számos védett állatfaj egyedei pusztultak ki a környéken.

A természetkárosítás bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Bóday Pál, a gátromló civilek vezetője szerint nem véletlen, hogy hosszú idő kellett a vádirat megszületéséhez. Szerinte politikai erők is megmozdulhattak a borászat érdekében, és úgy véli, a vállalkozó is igyekezett azt sugallni, hogy kapcsolataik révén megúszhatja az ügyet. Bóday szerint örömteli, hogy ez nem sikerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik