Belföld

Jól összezavarta a fideszes frontvonalat a Tarna kiszivattyúzása

Spirk József
Spirk József

Miközben a rendőrség is vizsgálja, hogy mekkora szerepe volt a Tarna patak teljes kiszáradásában annak, hogy egy aldebrői borászat saját szőlőültetvényei öntözésére szivattyúzta ki a meder vizét, a helyi fideszeseket is megosztja az ügy.

A botrányt a kápolnai önkormányzat alpolgármestere, Szalóki Péter és a Bóday Pál által vezetett, szintén kápolnai illetőségű Macskaárvaház csapata robbantotta ki, miután gyakorlatilag lerombolták a Tóth és Tóth Pincészet homokzsákokból épített gátrendszerét és a vízkiemelő berendezéseket. Az akcióról készült videót már több mint 1,4 millióan látták a Facebookon.

Az ellenzék, élükön Mirkóczki Ádám egri polgármesterrel azonnal bojkottot hirdetett a borászat termékeire. Az akcióhoz csatlakozott a város DK-s szervezete is.

Ám azonnal ringbe szállt az egri Fidesz is. Oroján Sándor frakcióvezető másnap meglepő módon Mirkóczkit ítélte el a cég elleni fellépése miatt. A Fidesz egri politikusa szerint Mirkóczkinak nem volt joga bojkottal támadni a borászatot, hiszen mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. A frakcióvezető kifejtette, hogy elítélnek ugyan minden olyan cselekményt, amely a törvénnyel, a jogszabályokkal ellentétes, de szerinte az aldebrői céget csak akkor lehet elítélni, ha törvényes vizsgálattal bebizonyosodik, hogy hibáztak.

Az aldebrői borász vállalkozás fideszes jogi védelmet is kapott. Oroján Sándor jól ismert partnere, a szintén fideszes füzesabonyi képviselő, Gondos István ügyvéd állt a borászat mellé.

Az Egerinfo most arról ír, hogy természetvédelmi ügyben számos fideszes mégis nyíltan szembe megy a demonstratív kormányoldali állásponttal. A lap szerint például az ügyben az egyik feljelentő a Fidesz Kál-Kompolti elnöke, Gyetvai Péter természetfotós, ökoturisztikai szakújságíró volt, aki  a Mi Hazánk Mozgalom Heves megyei elnökével, Pápai Ákossal párhuzamosan kezdeményezett rendőrségi eljárást a szivattyúzás miatt.

Nyilvánosan pálcát tört a boros vállalkozás gondatlansága felett Illés Zoltán, a második Orbán-kormány egykori államtitkára és Morvai János, Tarna mentén élő fideszes közéleti szereplő is.

A lap hosszan idéz egy Egerben és Heves megyében széles körben ismert NER-es üzletembert is, aki szerint a „Tarna folyó ökológiai katasztrófája iránti együttérzés Egerben és térségében egyértelműen érzelmi-identitásképző üggyé vált”. Szomszéd Lajos szerint ebben a szörnyű helyzetben van egy jó hír is:

végre egy jó ügyben, nevezetesen a Tarna megvédésében, gyakorlatilag minden jóérzésű ember egy oldalon áll: nem csak a közvélemény lényegében egésze ítéli el a történteket, de szerencsére a térség minden komolyan vehető politikusa, gazdasági szereplője is egyetért abban, hogy mindez tűrhetetlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik