Belföld

Karsai Dániel: az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Karsai Dániel szerint az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését. Az ALS betegséggel élő alkotmányjogász (aki ügyében a  strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult) erről csütörtökön a parlamentben beszélt a sajtónak, miután a Momentum meghívására a karzaton követte figyelemmel a kérdésben elhangzott napirend előtti felszólalásokat az országgyűlés rendkívüli ülésén.

Az alkotmányjogász az MTI összefoglalója szerint azt mondta, értékelése szerint sem a magyar alaptörvényből, sem a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlatból nem következik, hogy ne lehetne bevezetni megengedőbb életvégi szabályozást a jelenleginél. Hozzátette, hogy a vonatkozó, 20 éve született alkotmánybírósági döntés azt mondta ki, hogy a jelenleg is hatályban lévő szabályozás – ami csak nagyon szűk körben teszi lehetővé az életvégi döntéseket – rendben van, nem sérti az alkotmányt.

„Arról azonban a testület egy szót se mondott, hogy egy akár jóval megengedőbb szabályozás sértené az alkotmányos szabályokat és az Alkotmánybíróság gyakorlatát” – hívta fel a figyelmet, egyúttal hangot adott azon véleményének is, hogy a kérdés alkotmányos szempontból teljesen nyitott, tehát egy esetleges strasbourgi siker esetén a magyar alkotmányos rendet nem sértené ilyen típusú törvénymódosítás.

Karsai végül örömét fejezte ki, hogy az ügy már második alkalommal került szóba az Országgyűlésben, és hogy a felszólalások konstruktívak voltak. Napirend előtt a moentumos Bedő Dávid, a párbeszédes Szabó Rebeka, valamint az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes is beszélt Karsai ügyéről, a kormány nevében Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára szólalt fel.

Az országgyűlés rendkívüli ülésén ezen felül szó esett a Mi Hazánk által beterjesztett, az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében című törvénymódosító javaslatról is. A nap történéseinek összefoglalója alább olvasható.

Kapcsolódó
Novák Előd: a félszázalékos Párbeszéd túlhatalmának vethetünk véget Budapesten
Az igazságügyi bizottságban a fideszesek támogatták a Mi Hazánk javaslatát, amely átalakítaná a fővárosi választási szabályokat.
Kapcsolódó
Karsai Dániel nemzeti konzultációt javasol az eutanáziáról is
Szerinte ugyanis fontos kérdés az is, meg kell-e védeni a halálos betegek szuverenitását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik