Belföld

„Nem tudom elviselni, hogy a családomat rabszolgaként magamhoz kötöm”

ALS-es és szklerózis multiplexes sorstársaival tartott közös sajtótájékoztatót Karsai Dániel csütörtökön. A résztvevők három új, szintén életvégi döntésekről szóló strasbourgi kérelemmel csatlakoztak az alkotmányjogászhoz.

November 27-én és 28-án tárgyalják Karsai Dániel alkotmányjogásznak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott kérelmét, amellyel az a célja, hogy lehetővé váljon az ALS és az ehhez hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia. A tárgyalás első napján szakértőket hallgatnak meg, 28-án pedig a nyilvános tárgyalásra kerül sor.

Az ügyvéd szeptemberi beadványát most három újabb is követte. Dunavölgyi Erzsébet és Skripeg Béla szintén ALS-ben szenvednek, és ki akarják harcolni a jogot maguknak és sorstársaiknak, hogy életük végéről ők dönthessenek. Dunavölgyi, aki augusztusban még óvónőként dolgozott így nyilatkozott a helyzetéről:

Nem arról van szó, hogy az ember ne szeretne élni. Én ezt a méltatlanságot nem vagyok képes elviselni

– idézte a nőt a HVG. A volt óvónőnek az is nagy szenvedést okoz, hogy a családját a betegsége gyakorlatilag rabszolgasorba taszítja.

Egy további beadványt nyújtott be az EJEB-hez László Róbert politikai elemző is, aki – bár egészséges – elmondása szerint fél attól, hogy egyszer ő is hasonló helyzetbe kerülhet, így meg akarja teremteni a lehetőséget, hogy egy súlyos betegség esetén maga dönthessen az élete végéről.

Nemsokára Giovannini Moni és Haubert Péter is be fogja adni az életvégi döntésekről szóló kérelmét Strasbourgban – írja a Telex. Ők egy szintén gyógyíthatatlan betegségben, szklerózis multiplexben szenvednek. Mindkettőjüknek sok hozzájuk hasonló ember szenvedését kellett végignézniük, értük és önmagukért is szeretnének kiállni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik