Belföld

Novák Előd: a félszázalékos Párbeszéd túlhatalmának vethetünk véget Budapesten

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Cikkünk frissül.

Rendkívüli ülést tart a kormánypárti képviselők kezdeményezésére csütörtökön az Országgyűlés. A Fidesz képviselői a parlament igazságügyi bizottságában délelőtt megszavazták, hogy tárgysorozatba kerüljön a Mi Hazánk választási törvény módosítására vonatkozó javaslata. Szavazás még nem lesz az indítványról.

A Mi Hazánk az önkormányzati választást a jövő júniusi voksolás előtt úgy alakítaná át, hogy visszatérne a 2014-ben eltörölt listás választási rend. „A választópolgárok Budapest főváros közgyűlésének tagjait fővárosi listán választják meg” – olvasható a Szabadi István által jegyzett indítványban. Budapest így egy választókerületet alkotna, a fővárosi közgyűlésbe pedig a fővárosi listáról 32 személy szerezhetne mandátumot. Jelenleg a 23 kerületi polgármester és 9 kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja a közgyűlést.

A Mi Hazánk javaslata szerint a fővárosban listát az a jelölő szervezet állíthat, amely főpolgármester-jelöltet vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelöltet állított, amennyiben több jelölő szervezet közös főpolgármester-jelöltet kíván indítani, akkor legalább három fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk, és így közös fővárosi listát állíthatnak.

Szerdán határozatban tiltakozott a Fővárosi Közgyűlés a budapesti választási rendszer várható, Karácsony Gergelyre és az őt támogató pártokra nézve hátrányos átírása ellen. – 2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzékét – írta a főpolgármester.

Ha elfogadnák a tervezett új szabályokat, akkor az ellenzéki többség szerkezete is megváltoztatna Budapesten, bejuthatna a testületbe a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

Az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről szóló határozati javaslattal az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot, amelyben biztosítja, hogy a parlamenti választásokon a jelölőszervezetek listán elért eredményük arányában kapjanak mandátumot úgy, hogy az elnyert helyeik számát csökkentik az egyéni jelöltek mandátumainak számával.

Szabó Rebeka a Párbeszéd képviselője napirend előtt beszélt a javaslatról. Szerinte érdekes, hogy rendkívüli ülést hívnak össze egy állítólagos ellenzéki párt javaslatára, és szerinte úgy tűnik, mintha előre megrendezték volna az egészet. Kifogásolta, hogy kevesebb mint egy évvel a választás előtt módosítani akarják a szabályokat a „zsebnácik” közreműködésével.

A politikus beszélt az eutanáziáról is, felhívva a figyelmet, hogy az Országgyűlésben megjelent Karsai Dániel is, aki Strasbourgban küzd azért, hogy szabadon dönthessen arról, mikor és hogyan szeretné befejezni az életét. Szabó Rebeka kijelentette,

mérhetetlenül cinikusnak tartja Gulyás Gergely korábbi kormnyinfón tett nyilatkozatát, amikor jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő férfinek.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszában kifejtette, hogy együttérzését fejezi ki a kormány nevében Karsai Dánielnek, és tiszteletben tartják a küzdelmét. A kormány a magyar alkotmányos rendet képviselői az emberi jogi bíróságon – mondta. A választási rendszer átalakítása kapcsán közölte,

a parlament felelőssége, hogy milyen szabályokat határoz meg, ebben a kormány az alkormányos szokásoknak megfelelően nem kíván véleményt formálni.

Bedő Dániel, a Momentum képviselője is Karsai Dániel érdekében szólalt fel. Ismertette betegségét, annak lefolyását, hogy visszafordíthatatlanul elemészti a testet, miközben a szellemi képességei mindvégig megmaradnak. – Jár neki a lehetőség, hogy saját életéről dönthessen – jelentette ki, és kérte, hogy ne a politikai csatározás legyen meghatározó ebben az ügyben, tegyék félre véleménykülönbségüket. Szerinte ilyen esetekben a népesség kétharmada támogatja az eutanáziát egy közvélemény-kutatás szerint. A Momentum utat engedne az aktív eutanáziához a gyógyíthatatlan betegek esetében, és ennek érdekében egy határozati javaslatot is benyújtanak.  A politikus arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ragadják meg az alkalmat, és személyesen is beszéljenek Karsai Dániellel.

Van beteg élet, van nehéz élet, de nincs felesleges élet – reagált Répássy, aki azt mondta, hogy a kormány életpárti.

Sunyi és gyáva nindzsák maguk

– mondta Kunhalmi Ágnes (MSZP) a választási törvény átírásának tervére. Az ülés vezetője, Latorcai János erre ki is kapcsolat a mikrofonját. A szocialista képviselő szerint az ellenzéknek megvan fegyvere a győzelemhez, javasolta, hogy mindenhol közös listát állítsanak. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mi Hazánk mostani javaslatát pár éve az ellenzék még követelte, és az erre vonatkozó felhívást maga Kunhalmi is aláírta.

Önök akkora zakót kapnak majd jövő nyáron, hogy előre elkezdték a kármentést

– jelentette ki Arató Gergely, a DK képviselője, aki szolgapártnak minősítette a Mi Hazánkot. Hozzátette, miután világossá vált, hogy a Fidesz megszavazza a módosítást, a DK javasolta, hogy az ellenzék közös listán induljon.

Dömötör válaszában arról beszélt, hogy korábban a Jobbikot is zsebnácinak tartották, aztán összefogtak vele. Szerinte az elmúlt öt évben a kormány támogatása nélkül nem volt fejlesztés Budapesten. Azt mondta, hogy az állami támogatások 44 százaléka a fővárosba irányul.

A fél százalékos Párbeszéd túlhatalmának vethetünk véget Budapesten

– kezdte felszólalását Novák Előd, a választási rendszer átalakítását szorgalmazó javaslat beterjesztője. A Mi Hazánk politikusa szerint a most érvényben lévő választási szisztéma a Fidesz és Karácsony Gergely malmára hajtja a vizet, utalva arra, hogy a Fidesz több ízben is úgy szerzett kétharmados többséget az országgyűlésben, hogy alig volt ötven százaléka. A főpolgármesterről szólva pedig arról beszélt, hogy Karácsony 2014-ben alkotmányellenesnek nevezte az akkor bevezetett rendszert, most viszont, amikor már ő is a kedvezményezettje, fasizmust kiállt, amikor szóba kerül az eltörlése. Mint mondta, a Mi Hazánk egyértelműen kárvallotja a jelenlegi választásai rendszernek, de szerinte ez a kormánypártokon kívül mindnekire igaz. Novák szerint viszont a balliberális pártoknak kényelmes a jelenlegi a helyzet.

A politikus szerint a Mi Hazánk fele annyi mandátumot szerzett a tavalyi országgyűlési választásokon, mint amennyi a begyűjtött szavazatok alapján járt volna neki, ezért nem tagadja, hogy a pártjuknak érdeke lenne a változtatás, és mint mondta, félsiker lenne ha csak Budapesten sikerülne változást elérni. Az igazi siker az országos választási rendszer igazságosabbá tétele lenne, és úgy gondolják a pártban, hogy ha elindul a témáról egy társadalmi vita, előbb utóbb meg fognak hátrálni a kormánypártok.

Ide jutottunk, hogy nekem kell az alkotmányosság és a demokrácia őrének lenni

– jelentette ki Novák, hozzátéve, a módosításokkal kapcsolatban most szándékosan nem akartak elmerülni a részletekben, azt viszont el akarják érni, hogy az ellenzéki pártok „színt valljanak”, hogy támogatnak-e egy arányos választási rendszert.

Végül említett még néhány, a fentihez hasonló választási reformjavaslatot, így a visszahívhatóságot, mentelmi jog eltörlését, a választójog alapfokú iskolai végzettséghez kötését, és a szavazatvásárlás felszámolását.

A kormány részéről nem érkezett reakció Novák szavaira, ellenben az ellenzéki pártok vezérszónokai hozzászóltak a vitához. A DK részéről Gy. Németh Erzsébet a Fidesz által a Mi Hazánknak lediktált tervezetnek nevezte a javaslatot, ami szerinte világosan bizonyítja, hogy az Orbán-kormány „bármire hajlandó”, csak hogy visszahódítsa a fővárost az ellenzéktől. Az ellenzéki politikus szerint a kormány négy éve próbálja megtörni a fővárost, de Budapest tovább nem zsarolható, és mint mondta:

Minden közvéleménykutatás azt bizonyítja, hogy a budapestiek elsöprő többsége továbbra is szabad akar maradni, és továbbra sem kér a Fideszből, sem a szélsőjobboldali kamupártjából, a Mi Hazánkból.

Gy. Németh azzal zárta felszólalását, hogy közös ellenzéki listával, közös főpolgármesteri jelölttel is meg fogják verni a Fideszt, és bármelyik kollaboráns pártját, így Budapest szabad marad 2024 után is.

Az MSZP részéről Molnár Zsolt kifejtette, a fenti vitának sok időpontban helye lenne, de nem most, néhány hónappal a választások előtt. Itt jegyezte meg, hogy az ellenzék a múltban sokszor kezdeményezte már, hogy arányosabb választási rendszerre van szükség Magyarországon. „Egy kicsit is magára adó kormánytöbbség nem tehet mást, mint hogy jövő ősszel térjen csak vissza a kérdésre, vitaalapnak tekintve a javaslatot” – fogalmazott Molnár, aki szerint bárki is a benyújtó, a látszat az, hogy a kormánytöbbség játszik Budapesttel, mint macska az egérrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik