Belföld

Lázár Jánossal a fedélzeten elindult az első Szeged-Szabadka járat

Lázár János Facebook oldala
Lázár János Facebook oldala

Kedd hajnaltól újra járnak személyvonatok Szegedről Szabadkára, nyolc év után ismét el lehet jutni vasúttal Magyarországról a Vajdaság északi részére. Az első vonaton utazott Lázár János építési és közlekedési miniszter is. AZ IHO cikke szerint a vonat végül hét perc késéssel indult el Szegedről, és fél nyolc után néhány perccel futott be Szabadkára.

A vasúti személyforgalom egyébként eredetileg október 23-án indult volna el, de el kellett halasztani, mert nem készültek el a biztosítóberendezésekkel. A MÁV ezért a Mészáros Lőrinc-féle V-Hídat okolta, mivel „a berendezések műszaki készültségi szintje alapján azok próbaüzeme nem volt megkezdhető”.

A MÁV közleményében azt írta, hogy napi öt pár, azaz tíz járat lesz a két ország között, ebből négyet magyar, hatot szerb Uzsgyi motorvonat szolgál ki. A menetidő viszont a határellenőrzés miatt nagyon hosszú, a Szeged és Szabadka közötti 45 kilométeres utat egy óra negyven perc alatt teszik meg a vonatok.

Botka László szegedi polgármester nemrég elképesztőnek nevezte, hogy erre a vasúti vonalra költött a kormány milliárdokat, mikor szerinte ebből a pénzből lehetne oktatást, egészségügyet fejleszteni, megépíteni a Szegednek 20 éve beígért hidat.

Tényleg, mit lehet tenni, amikor értelmetlen, túlárazott, felesleges beruházásokat csinál a Fidesz, a fontos dolgokra pedig nincs pénz!?

– kérdezte a városvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik