Belföld

Alkotmánybíróság elé kerülhet a főváros kontra államkincstár per

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

Kedden sem hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási kollégiuma a szolidaritási hozzájárulásról szóló perben, mivel alkotmányossági aggályai merültek fel a Magyar Államkincstár eljárása miatt – írja tárgyalótermi tudósításában a Népszava. A kincstár eljárásával az a probléma, hogy csak egy informális, érdemi adatokat nem tartalmazó levélben értesíti a fővárost a szolidaritási hozzájárulás adott havi befizetendő összegéről, illetve a főváros nettó költségvetési befizetői helyzetével kapcsolatban, amely a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.

A lap szerint a bíróság harminc napot adott a feleknek az álláspontjuk alátámasztására, ezt követően dönt az alkotmányossági normakontroll eljárás megindításáról.

A Fővárosi Önkormányzat kontra Magyar Államkincstár per sok milliárdos tétje a szolidaritási hozzájárulás megfizetése. A közigazgatási pert még júniusban indította a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt, mert törvénytelennek tartja azt. A főváros álláspontja szerint az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami normatívára jogosultak, márpedig ebben az évben a szolidaritási adó mértéke Budapest esetében 25 milliárd forinttal magasabb, mint az államtól kapott normatíva. A főváros a per megindításakor azonnali jogvédelmet is kért, hogy amíg a per zajlik, addig ne vonják le a szolidaritási adóval kapcsolatos járulékokat.

A perben a főváros előadta, hogy az államkincstárnak kötelessége lenne vizsgálni a szolidaritási hozzájárulás mértékét az önkormányzatnak juttatott állami támogatások tükrében, jelenleg ugyanis az állam többet von el a fővárostól, mint amennyit támogatás címen juttat, így Budapest nettó befizetője a költségvetésnek, ez pedig veszélyezteti a kötelező feladatai ellátását.

Ezzel szemben az államkincstár azzal érvel, hogy a MÁK csupán adatokat szolgáltat és az informatikai hátteret biztosítja, de a hozzájárulás mértékét nem ők határozzák meg. Azt is jelezték, hogy a főváros pernyertessége veszélyes precedenst teremthetne és veszélyeztetné a költségvetési egyensúlyt – írja a Népszava.

„A bírósági tárgyalás arról győzött meg, hogy jó úton jár a főváros, hiszen nem utasította el a szolidaritási hozzájárulás ügyében benyújtott keresetünket. A bíróság a főváros szerint rendelkezik az érdemi döntéshez szükséges hatáskörökkel, de természetesen tiszteletben tartjuk, ha az eljárásba be kívánja vonni az Alkotmánybíróságot. A fővárosnak természetesen az az érdeke, hogy a per minél előbb lezáruljon” – ezt válaszolta a Népszava kérdésére a bírósági tárgyaláson részt vevő Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki ugyanakkor csalódott volt az újabb halasztás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik