Belföld

Ingyenessé tenné a 14 éven aluliak számára a tömegközlekedést Lázár János

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Teljes egészében ingyenessé tennék Magyarországon a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel – jelentette be Lázár János hétfő este a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nagyvállalati Klubjában.

A vg.hu szemléje szerint építési és közlekedési miniszter a klubesten arról is beszélt, hogy az ország- és vármegyebérletek megjelenésével soha annyian nem használták még a MÁV és a Volán járatait, mint 2023-ban. – Mintegy 50-100 ezer olyan új bérletes jelent meg a rendszerben, akik eddig nem használták a közösségi közlekedést – mondta Lázár, megjegyezve, hogy a tömegközlekedés szolgáltatása minimum kifogásolható.

Lázár arra nem tért ki, hogy a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedése kapcsán megszületett-e már a kormánydöntés, de a Világgazdaság szerint a szövegkörnyezetből inkább úgy tűnt, hogy ez egy reális, komolyanvehető szándék. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere 2021. szeptemberében vezette be a 14 éven aluliak ingyenes utazását a fővárosban.

A tárcavezető elmondta, hogy miközben számos kritika éri a közlekedés ágazatában végzett munkáját, arról nem esik szó, hogy soha ennyien nem használták a közösségi közlekedés hálózatát. Ez azért is fontos visszajelzés, mert mint mondta,

az ő felfogásában a tömegközlekedés, azon belül is a kötött pálya áll az első helyen a fejlesztések terén. 

A Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium júliusban döntött arról, hogy augusztus 1-jétől bezárnak tíz vasúti mellékvonalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik