Belföld

Kozma Gábor háziorvos, MOK-elnökjelölt: Nem vagyok a kormány embere

Bielik István/ 24.hu
Bielik István/ 24.hu

Elnököt választ a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombaton. Egy valami biztos: új orvos vezeti majd a testületet, ugyanis Kincses Gyula mostani elnök nem méretteti meg magát. Egy pszichiáter és egy háziorvos közül kerül ki az új elnök.

A MOK egész szombaton ülésezik, maga az elnökválasztási szavazás csak délután, a program végén várható. Az új elnökről várhatóan a délután 5-re meghirdetett sajtótájékoztatón számolnak be.

Az egyik jelölt Álmos Péter, aki a jelenlegi elnökség egyik alelnöki pozícióját tölti be. A szegedi pszichiáterrel pénteken interjút közöltünk, amelyben többek között a programjáról is beszélt, valamint a Kincses-elnökség négy évéről. A másik jelölt Kozma Gábor háziorvos. Őt is megkérdeztük, megválasztása esetén mit tervez a következő négy évre, és lapunknak beszélt arról is, nem Takács Péter államtitkár kérte fel, hogy induljon az elnökválasztáson.

Ismeri Takács Pétert, de nem dolgozott vele

A belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgával is rendelkező budapesti háziorvos lapunknak indulásával kapcsolatban elmondta, a kamara nyári, kudarcba fulladt országos küldöttgyűlésén sokan mentek oda hozzá, és kérdezték tőle, nem indul-e az őszi elnökválasztáson.

Akkor még azt mondtam, bohócnak már öreg vagyok

– emlékszik vissza a háziorvos, aki azonban meggondolta magát, mert úgy látta, nem jó irányba mennek a kamara dolgai, és beadta a derekát.

Az orvos a MOK oldalán is megtalálható programjában a többi között arról ír, zsákutcába juttatták a kamarát azok, akik újratervezték a testület útját, és szerinte meg kell változtatni a kamara tárgyalási stílusát.

A MOK elnöksége mára gyakorlatilag tárgyalóképtelen

– mondta lapunknak Kozma Gábor, aki hozzátette, nem az a baj, amit a kamara mond, hanem az, ahogy mondja. Felidézte az Egészségügyi Tudományos Tanács kifogásait a MOK tárgyalási stílusával kapcsolatban, a háziorvos szerint az ETT levelében pontosan benne van az, mi a baj a kamara jelenlegi kommunikációjával. Az új etikai kódex megszövegezésével megbízott Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) honlapján megtalálható júniusi levélben azt írta a MOK testületnek küldött véleménye kapcsán, hogy a kamara etikai kódexről alkotott állásfoglalása „szokatlan, kioktató és durván sértő stílusával, hangnemével jelentősen eltér a magyar orvostársadalom tagjainak, mind a hazai, mind a nemzetközi orvosi közéletben megszokott vitakultúrájától és kommunikációjától.”

Kozma Gábor programjában azt is hangsúlyozza, hogy fontosnak tartja a kamara céhszerű működését. A szakmai közösségre kell helyezni a hangsúlyt – mondta, hozzátéve, nem szabad elköteleződni egyik politikai irányba sem. A véleményeknek, a döntéseknek, az egész működésnek pusztán szakmai alapon kell történniük.

Olyan embereket, akik szakmailag ugyan nagyon jók, de valamelyik oldalhoz valaha is el voltak köteleződve, próbáltam nem bevenni a vezetőségi jelöltcsapatomba

– mondta a háziorvos.

Kozma Gábor az Éger István vezette kamarában 2015 és 2019 között volt az elnökségben titkár, de előtte is vállalt fontos feladatokat az Éger-kamarában. 2002 és 2007 között a MOK Budapest XVII. ker. helyi elnöke, 2007 és 2015 között pedig a MOK Budapesti Területi Szervezet titkára volt.

Arra a kérdésre, hogy ismeri-e, illetve dolgozott-e együtt Takács Péter jelenlegi egészségügyi államtitkárral, aki a MOK országos elnökségének volt tagja 2007 és 2015 között, Kozma Gábor azt mondta, ismeri, de nem dolgozott együtt vele. Takács több ciklussal Kozma Gábor előtt volt elnökségi titkár.

– Kincses Gyulát is ismerem, és jóban vagyok vele – tette hozzá. Azt elismerte, hogy járt Tusványoson idén nyáron, azonban cáfolta azt a híresztelést, hogy Takács Péter ott kérte őt fel arra, hogy induljon a kamarai elnökválasztáson.

– Az államtitkárság részéről ilyen megkeresést nem kaptam. Nem vagyok a kormány embere – jelentette ki.

Kozma csapatából váratlanul kikerült a fidelitasos ügybe keveredett Babai László

A héten számoltunk be arról, hogy a Fidesz-győzelem után kiköltöztek az I. kerületi klinikáról a fidelitasosok, akik a tavalyi időközi választás előtt leltek ott új otthonra. A Fidelitashoz köthető személyek ideiglenes lakóhelyeként szolgáló Ostrom utcai hat ingatlan egyaránt két, járóbeteg-ellátással foglalkozó cég tulajdonában van, ugyanis a bérházban egy egészségügyi centrum működik. A cégek Babai László érdekeltségébe tartoznak, aki a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. Babai neve szerepelt Kozma Gábor elnökjelölt csapatában is: a titkári posztra jelentkezett be. Babai neve csütörtökre lekerült a listáról. Megkérdeztük Kozma Gábort, aki azt mondta: Babai László személyes okok miatt lépett vissza.

Senkinek sem tesz jót a politikai szembenállás

Kozma Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy „az államilag finanszírozott egészségügy egyetlen költségvetési sor.”A tárgyalás szintjén mindenképpen a mindenkori hatalommal is tudni kell egyeztetni, még akkor is, ha nem is adnak több pénzt. A pénzelosztás irányáról is le lehet ülni tárgyalni – mondta az elnökjelölt, aki szerint a mostani politikai szembenállás nem tesz jót a kamarának, az egészségügynek és az emberek egészségének sem.

Szerinte a kamara jelenlegi elnöksége olyan ügyekben is szemben áll a kormánnyal, amivel nem kéne. Elismerte azonban, hogy a Kincses Gyula vezette kamara idejében vált büntethetővé a hálapénz adása és kapása, mindazonáltal hozzátette: ezt Éger István idején is folyamatosan szorgalmazta a MOK, csak akkor még a kormány nem merte ezt meglépni, mert attól féltek, összedől az ellátás.

A másik jelentős elismerendő előrelépés az orvosbérek emelése, bár megjegyezte,

a Covidnak ebben nagyobb szerepe volt, mint a kamarának.

A bértáblát azonban Kozma Gábor szerint az igazságosság érdekében korrigálni kéne, „persze nem mínuszba”.

Szoros lehet

A jelenleg is praktizáló háziorvos mindenképp szeretné megtartani háziorvosi praxisát akkor is, ha szombaton megválasztják elnöknek. 2500-an tartoznak hozzá, de ha megválasztják, nem fogja őket teljesen magukra hagyni, mert bár helyettes orvossal tervezi megoldani a  következő négy évet, heti 1-2 napot mindenképp a parxisában kíván tölteni.

Arról, hogy mekkora esélye van a szombati választáson, azt mondta, a küldöttek körében 55 százalékos támogatottsága van, így azt jósolja, szoros lesz a verseny, mindkét félnek van esélye.

Megválasztása esetén mindent el fog követni azért, hogy visszaállítsák a kötelező kamarai tagságot. Szerinte az etikai ítélkezések visszaszerzése is fontos cél, de ehhez kell a kötelező tagság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik