Belföld

Kitalálta Bige László, hogyan kerülje ki a kormány karbonadóját

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Olyan fejlesztést valósít meg a Nitrogénművek, amivel földgázfelhasználás nélkül is képes lesz majd műtrágyát gyártani – hangzott el az Atv Egyenes Beszéd című műsorában, ahol Bige László nagyvállalkozó, a vállalat elnök-vezérigazgatója volt vendég. A fejlesztés nyomán a cégnek nem kell majd megfizetnie a kormány által bevezetett karbonadót, amire hivatkozva korábban a gyár leállításáról beszélt a vezérigazgató.

Mint kiderült, néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást hajtanak végre: óránként nyolcvan tonna ammóniát tudnak majd lefejteni, ami lehetővé teszi hogy ne kelljen megfizetniük ezt az adót.

Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát

– fogalmazott a vállalkozó. A rendszer – mint mondta – júniusra fog elkészülni, majd hozzátette: „akkor biztos, hogy újraindulunk”.

Bige László november 14-én beszélt arról az Agrárszektor című lapnak, hogy határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, és az üzleti környezet drasztikus romlása miatt nem is tervezi az újraindulást.

Ugyanezen a napon a vállalkozó az RTL-nek nyilatkozva azt mondta: hogy mégsem zárnak be, és a korábbi hírekkel ellentétben nem bocsátanak el ezer embert. A Híradó című műsorban aznap az is elhangzott, hogy nem állítják le véglegesen termelést, hanem küzdeni fognak érte, mert az ETS-rendszer megadóztatása a cég jogászai szerint jogellenes. Akkor Bige László úgy fogalmazott:

El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik