Közélet

Bige László meggondolta magát: mégsem zár be a Nitrogénművek

Balázs Attila/ MTI
Balázs Attila/ MTI

Reggel még arról írtunk, hogy határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek. Ezt mondta ugyanis az Agrárszektornak Bige László, a társaság elnök-vezérigazgatója. A cég tulajdonosa szerint a nyáron megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a társaság pedig nem vállalja. Mint írták, a Nitrogénművek már november 6-tól leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint egy hónapra, azonban Bige László most megerősítette, a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

Ehhez képest az RTL Híradónak délután már azt mondta Bige László, hogy mégsem zárnak be, és a korábbi hírekkel ellentétben nem bocsátanak el ezer embert.

Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra – tette hozzá.

Az RTL Híradóban még az hangzott el, hogy nem állítják le véglegesen termelést, hanem „küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van”.

Bige azt is mondta az RTL Híradónak:

A szén-dioxid-kvóta adója az ok, amiért ezt a döntést hoztuk. Ez kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének. Nem másról szól.

Ráadásul az összes európai műtrágyagyárnak van ingyenes szén-dioxid-kiosztása éppen azért, hogy fenntartsák a versenyt, így ők lehetetlen helyzetbe kerülnek versenytársaikkal szemben. A magyar különadó ugyanis a műtrágya gyártását tonnánként nagyjából 20 ezer forinttal drágítja meg, amit a tulajdonos szerint nem lehet kigazdálkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik