Belföld

Hat évet és 20 milliós büntetést kértek egy háziorvosra, aki erős nyugtatókat írt fel pénzért egy gyógyszerfüggőnek

Kétezerszer íratott fel erős nyugtatókat a háziorvosával, és annak asszisztensével egy gyógyszerfüggő férfi a feleségével. A Pest Vármegyei Főügyészség az orvost és kollégáját többrendbeli, minősített vesztegetés elfogadásának bűntette, míg a gyógyszerfüggő betegét és feleségét üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt állítja bíróság elé.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy hat év börtönt, öt év orvosi foglalkozástól eltiltást, húszmilliós pénzbüntetést és vagyonelkobzást kértek a háziorvosra előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

A gyógyszerfüggő férfire öt év szabadságvesztést, öt év közügyektől eltiltást, és kétmillió forintos pénzbüntetést. A férfi feleségére és az orvos asszisztensére pedig két év felfüggesztettet és egymilliós pénzbüntetést kértek, utóbbit négy évre eltiltanák a foglalkozásától is. 

A vádirat szerint a Ráckevei járás egyik településén háziorvosi feladatokat ellátó elkövetőnél és asszisztensénél rendszeresen megjelent rendelési időben a körzetükbe tartozó, egyébként gyógyszerfüggő férfi elkövető és annak felesége.

A férfi megkérte az orvost, hogy saját illetve felesége nevére rendszeresen írjon fel erős nyugtató- illetve altató gyógyszereket és ezért cserébe pénzt ajánlott.

Az orvos illetve tudomásával és hozzájárulásával az asszisztense tavaly január és idén április között közel 500 esetben a férfi, további 500 alkalommal pedig a felesége nevére írt fel erős, vényköteles nyugtató gyógyszert. Emellett a gyógyszerfüggő azt is elérte az orvosnál, hogy a rokonai nevére is írjon fel ilyen gyógyszereket mintegy 1000 alkalommal, de azokat is ő vette illetve használta fel.

A gyógyszerek felírásáért a férfi rendszeresen fizetett különböző összegeket az orvosnak illetve esetenként az asszisztensnek is. A rendelések egy részére elment a gyógyszerfüggő férfi neje is, aki ekkor mind a megbeszélésekben mind a pénz átadásában is részt vállalt. A háziorvos másik hét betegtől is elfogadott hálapénzt receptfelírásért, beutalóért, orvosi vizsgálatért illetve igazolásért.

Az ügyész elmondta még, hogy végül a háziorvos és az asszisztense is beismerte a bűnösségét a nyomozati szakban, míg a gyógyszerfüggő férfi és felesége nem tett vallomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik