Belföld

Hann Endre: Nem nevezném Brenner Kolománt Karácsony Gergely kihívójának

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Saját főpolgármester-jelöltet állít a Jobbik Budapesten. A párt Brenner Koloman országgyűlési képviselőt küldi ringbe Karácsony Gergely ellen, aki tájékozatlannak tartja kihívóját fővárosi ügyekben.

A hvg.hu arról kérdezte Hann Endrét, a Medián igazgatóját, hogy fenyegeti-e az új, jobbikos kihívó Karácsony újraválasztási esélyeit.

Nem nevezném Brenner Kolománt Karácsony Gergely kihívójának, ugyanis pártja, a Jobbik Konzervatívok – miközben országosan a bejutási küszöb körül teljesít – Budapesten alig látható, az 1-2 százalékot sem mindig éri el

– nyilatkozta Hann Endre.

Mint mondta, a Medián és a 21 Kutatóközpont legutóbbi szeptemberi felméréséből kiderült, hogy alig látható a támogatottságuk Budapesten:

csak 0,4 százalék szavazott volna rájuk.

A szakember szerint az, hogy a tavalyi választáson a hatpárti összefogás részeként – vagyis még szövetségesként Karácsonyékkal is együtt – indult Jobbik „ilyen esélytelen pozícióból ráindít egy nem is túl ismert politikust” a regnáló főpolgármesterre, egy „nehezen értelmezhető” lépés.

Hann megemlíti, hogy a Kétfarkú Kutya Párt ezzel majdnem egy időben jelentette be, hogy nem indít 2024-ben saját főpolgármester-jelöltet. Erről Kovács Gergely, a párt társelnöke beszélt hétfő este a Partizánban. A Medián szerint a Kétfarkú Kutya Párt 8 százalékkal a főváros harmadik számú ellenzéki ereje 11 százalékos DK és a 10 százalékos Momentum után, így a kutyapárt döntése inkább kedvezően érinti Karácsony újraválasztási esélyeit.

A szeptemberi kutatás szerint egyébként nemcsak országosan, hanem Budapesten is a Fidesz–KDNP vezet 25 százalékkal, ám összességében a kormányváltást akarók vannak többségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik