Belföld

Magyar Nemzet: újabb házkutatást tartottak Karácsony Gergelyék adománygyűjtése ügyében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Újabb házkutatást tartott a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom finanszírozása ügyében eljárást folytató Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja a Magyar Nemzet. A cikk szerint ezúttal Perjés Gábornál – a főpolgármester párttársánál – jártak a nyomozók, aki 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. A pénz több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Korábban házkutatás volt Tordai Csaba ügyvédi irodájánál is. Tordai a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején jogi és közigazgatási államtitkár volt, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója. A kormánypárti lap szerint nála szintén emiatt az ügy miatt jártak a nyomozók.

A 99 Mozgalom 2021-ban jött létre azért, hogy segítse a főpolgármester kampányát az ellenzéki előválasztáson. A szervezet feltűnően sokat költött a közösségi médiában, tavalyi megkeresésünkre azt közölték a 99 Mozgalomnál, hogy forrásaikat – amelyeket tehát Karácsony kudarcos, visszalépéssel végződő előválasztási kampányába folyattak be – adományokból finanszírozták, ezeket pedig a rendezvényeiken gyűjtöttek. Azt nyáron egy titkosszolgálati jelentés hozta nyilvánosságra, hogy az adományok összege meghaladta az 500 millió forintot is, a 99 Mozgalom számlájára pedig egyetlen befizetőként Karácsony párttársa, Perjés Gábor volt azonosítható. A feljelentés alapján Perjés olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, melyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak.

A 24.hu-n nemrég beszámoltunk arról, hogy Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de más pénzintézetektől kapott válaszok alapján ez nem bevett gyakorlat.

Kapcsolódó
Bűzlik-e a Karácsonyékra célzó OTP-s feljelentés?
Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de máshol ez nem bevett gyakorlat. A szakértő szerint viszont nem meglepő, hogy a befizetések gyanúsak lettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik