Közélet

Magyar Nemzet: házkutatást tartottak Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

A NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában

– írja a Magyar Nemzet és a Telex. A Magyar Nemzet szerint biztosra vehető, hogy a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ügyében zajlott házkutatás néhány nappal ezelőtt Tordai Csaba ügyvédi irodájánál. Tordai a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején jogi és közigazgatási államtitkár volt, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója.

A Fővárosi Főügyészség is megerősítette a lapnak a házkutatás tényét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában. A kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény (Be.) alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál. A felderítési szakaszban lévő nyomozás érdekeire tekintettel, az ügyben további tájékoztatás jelenleg nem adható

– írta a főügyészség.

A 99 Mozgalom 2021-ban jött létre azért, hogy segítse a főpolgármester kampányát az ellenzéki előválasztáson. A szervezet feltűnően sokat költött a közösségi médiában, tavalyi megkeresésünkre azt közölték a 99 Mozgalomnál, hogy forrásaikat – amelyeket tehát Karácsony kudarcos, visszalépéssel végződő előválasztási kampányába folyattak be – adományokból finanszírozták, ezeket pedig a rendezvényeiken gyűjtöttek. Azt nyáron egy titkosszolgálati jelentés hozta nyilvánosságra, hogy az adományok összege meghaladta az 500 millió forintot is, a 99 Mozgalom számlájára pedig egyetlen befizetőként Karácsony párttársa, Perjés Gábor volt azonosítható. A feljelentés alapján Perjés olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, melyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak.

A 24.hu-n nemrég beszámoltunk arról, hogy Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de más pénzintézetektől kapott válaszok alapján ez nem bevett gyakorlat.

Kapcsolódó
Bűzlik-e a Karácsonyékra célzó OTP-s feljelentés?
Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de máshol ez nem bevett gyakorlat. A szakértő szerint viszont nem meglepő, hogy a befizetések gyanúsak lettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik