Belföld

Orbán Viktornak mindenképpen hasznos a nemzeti konzultáció

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Erős üzenet Brüsszelnek, illetve saját táborának.

Az utóbbi években Brüsszel arra törekszik, hogy elvegye a tagállamok meglévő szuverenitását, a 11 kérdésből álló nemzeti konzultáció viszont nagyon erős üzenet, demokratikus felhatalmazást ad, ha milliók támogatják a kormány álláspontját. Erről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az MTI szemléje szerint az elemző azt mondta, a Fidesz az egyetlen olyan párt Európában, amely 50 százalék feletti támogatottsággal bír. Az eredeti céljaikat, elveiket feladni kényszerülő más kormánypártokkal ellentében, koalíciós partner, rossz kompromisszumok nélkül tud kormányozni, a Fidesz azt teszi, amit ígér a választóknak, minden társadalmi csoportban a legnépszerűbb párt, minden csoportnak van is képviselete a párton belül.

Orbán Viktor pártelnök és az alelnökök újraválasztásáról úgy vélte, bő fél évvel az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt a Fideszben nem látták időszerűnek a változást, a  stabilitás a Fidesz hatalmas értéke. Begyakorlottan tud készülni sokadik sikeres választási kampányára.

Szerinte a 11 kérdésből álló nemzeti konzultáció azért fontos, mert azt

a nyelvet még értik Brüsszelben is,

ha milliók támogatják a kormány álláspontját. Akkor Orbán Viktor azt mondhatja a tárgyalóasztalnál, ezekben a kérdésekben nem hajlandó rossz kompromisszumokat kötni. Mráz Ágoston Sámuel     felidézte, hogy saját kutatásuk szerint a magyarok 62 százaléka ellenzi Ukrajna felvételét az EU-ba. Mint mondta, közvélemény-kutatásból azonban van elég az Európai Unióban, nemzeti konzultációból kevesebb, ezért sokkal nagyobb az ereje is a tárgyalóasztalnál.

Szakmailag nem releváns

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója előzőleg a Népszavának azt mondta, a kérdésfeltevés nagyon irányított, így nem nagyon lehet rá mást válaszolni, csak azt, amit a Fidesz szeretne. Szakmailag nem releváns a kérdőív, de nem is ez volt a szempont, hiszen a Fidesz egyértelműen a „saját táborát” akarta megszólítani, megosztó témákat választott ki, de úgy, hogy tisztában van azzal, a feltett kérdésekben neki van többsége.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesztől való lemorzsolódást szeretné megállítani, amit a kötcsei találkozón is megoldandó problémaként jelölt meg

– tette hozzá. A Fidesz a „kemény magot” akarja felrázni, másrészt a csökkenést megállítva ráfordulni az EP-választási kampányra. A „talapzat megerősítése” a cél. A Fidesz nagyjából jól tapintotta ki az EU-n belüli konfrontatív témákat, azokat a kérdéseket vette elő, amelyek az EP-kampánynak is fontos elemei lesznek.

Év végétől, jövő év elejétől turbulens kampányidőszak következik. Ennek előkészítésére szolgál, egyfajta bemelegítésnek tekinthető a nemzeti konzultáció. Novák Zoltán ezért a Fidesz szempontjából jónak nevezte a nemzeti konzultáció időzítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik