Belföld

Nézőpont: Ukrajna EU-tagságát elutasítja a magyarok többsége

Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI
Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI
A kormányközeli kutatóintézet mérte ezt. A kérdés szerepel az újabb nemzeti konzultációban is.

A Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából a lap és a cég is azt emelte ki, hogy még a baloldaliak 44 százaléka és a kormány álláspontjával általában szemben álló fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással.

A felmérés szerint a magyarok 62 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz, azt 26 százalék támogatja. 12 

A kutatás Fidesz-szavazókra, illetve baloldaliakra osztja a magyarokat.

A fideszesek 78 százaléka ellenzi Ukrajna csatlakozását, míg azt a baloldaliak 44-44 százaléka utasítja el, illetve támogatja. Külön pártbontás a kutatásban nem szerepel, de azt írják, a Mi Hazánk szavazóinak 81 százaléka ellenzi az ukránok belépését, amit a fővárosiak 30 százaléka támogat. Nincs olyan egyéb társadalmi csoport (nem, életkor, településtípus alapján), amely támogatná a szomszédos ország belépését, írta a Nézőpont Intézet.

A kormány újabb nemzeti konzultációjának 11 kérdése közül az egyik erre vonatkozik majd. A Magyar Nemzet szerint az intézet a felméréshez készített egy elemzést is, amely szerint Brüsszel sürgeti ugyan a csatlakozási tárgyalásokat, de nagy változtatásokra lenne szükség a kijevi vezetők részéről ahhoz, hogy az Orbán-kormány azt támogassa, amíg a kárpátaljai magyar kisebbség jogai sérülnek. A Fidesz, illetve a kormány azt is kommunikálja, hogy Európának biztonsági kockázatot, pénzügyi terhet jelentene a háborúban álló Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdése.

Módszertan

A kutatása november közepén 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik