Belföld

Orbán Viktor döntött az embercsempészek autóiról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A veszélyhelyzetre hivatkozva hozott tendeletet a déli határnál hátrahagyott járművekről. Ásotthalom polgármestere lapunknak néhány hete az mondta, csak a környékükön mintegy harminc ilyen van.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint el kell szállítani az embercsempészek által hátrahagyott járműveket a déli határtól. A csütörtöktől hatályos rendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva írja felül a közterület-felügyeletről szóló törvényt az alábbi településeken: Ásotthalom, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Balástya, Bordány, Csikéria, Domaszék, Forráskút, Gara, Hercegszántó, Homorúd, Katymár, Kelebia, Kübekháza, Kunbaja, Madaras, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szeged, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó. E települések esetében az el nem kerített magánterület közterületnek számít.

A járművön elhelyezett értesítés után négy nappal a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal elviteti azt a járművet, amelyen nincs hatósági jelzés (rendszám), nem felel meg a gépkocsi fogalmának, valószínűsíthetően embercsempészéshez használtak.

A rendelet szerint a kormányhivatal a jármű alvázszámát közzéteszi honlapján, ha a tulajdonos/üzembentartó három hónapon belül nem jelentkezik érte, gondoskodik az árverés útján történő értékesítésről vagy más módon történő hasznosításról. Ha a jármű tulajdonosa az értékesítést követő kilenc hónapon belül jelentkezik, neki az elszállítás, a tárolás költségeivel csökkentett árat ki kell fizetni. Egyébként a pénz a központi költségvetésbe kerül.

Sem a kiégett, sem az otthagyott, kifosztott, vagy épp szeméttel teli autó nem ritka látvány mifelénk

mondta néhány hete lapunknak Ásotthalom polgármestere. Papp Renáta szerint gyakran azért van tűz a környékükön, mert elterelésként gyújtanak fel egy autót. A csempészek többnyire lopott vagy bérelt kocsikkal közlekednek. Azokat esetleges elfogásuk után hátrahagyják. Amelyik nem beazonosítható, az ott rohad. A polgármester a riportban úgy becsülte, csak náluk csaknem harminc gazdátlan autóroncs hever.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik